Adni jó!

Ünnepelünk, de mit is?

Szeretünk ünnepelni. Még a szomorú évfordulókat is szeretjük, különösen, ha hétköznapra esnek és állami ünneppé nyilvánították őket. 🙂 Az őszi tanítási szünet alatt van 3 jeles napunk, de csak kevesen ismerik a köztük lévő különbséget.

Sok mindenre ad okot egy ünnep. Nekem például most arra, hogy megpróbáljak tiszta vizet önteni a fejekbe. 🙂 Nézzük meg, melyik napon mit is ünnepelünk!

Mai agyalgásom tárgya: október 31. – november 1. – november 2.

Miért? Azért, mert az a tapasztalatom, hogy előszeretettel összekeverik az emberek ezeket az emléknapokat, ha úgy tetszik, ünnepeket. Szeretem kristály tisztán látni a dolgokat. Fogyatékosság? Vállalom.

Kérlek nézzétek el nekem, ha egy kissé hosszabb lesz a bevezetés a szokásosnál. de – reményeim szerint – így lesz érthető a mondandóm.

Nem valamiféle vallási megközelítés, bár azt mindannyiunknak el kell fogadnunk, hogy ezen ünnepek gyökerei a különböző népek egymástól eltérő hitéből táplálkoznak.

Október 31. – Halloween

Erről régebben írtam már és a tegnapi facebook posztomhoz csatoltam a linket, amely arról szól, hogy a Halloween miért nem amerikai ünnep.Nem olvastad még? Kattints az alábbi linkre!
https://biborkalaposok.hu/halloween-vagy-mindenszentek/

November 1. – Mindenszentek napja

Kezdetben a Mindenszentek napja a katolikus keresztény világ ünnepe volt. Ma már a világnapok között tartjuk számon és a 2000. esztendőtől ismét fizetett ünnepnek számít Magyarországon.

Engem már régóta nem hoz lázba az, hogy egy ünnep „fizetett” vagy sem, mert a világot a magam eretnek látásmódjával figyelem. Tudod, „oly korban” születtem én e a Földre, amikor Alkotmányban rögzítették a vallás szabad gyakorlását. Ám vigyázni kellett, hogy senki meg ne lássa, amikor keresztet vetett valaki a templom elött elhaladva.

Az ekkléziológia – magyarul egyháztan – több féle elkülönítést is használ az ünnepeire.
Leegyszerűsítve úgy is mondhatjuk, hogy van a 2 fő kategória:

  1. a még élők és
  2. a már meghaltak csoportja.

Ez utóbbit – a már meghaltak csoportját – további osztályokra bontotta.

Valamennyinek beszédes neveket adott. Nézzük csak, melyek ezek az elnevezések!

A még élők esetében – a „küzdő egyház” a megnevezés.

A már meghaltaknál vannak egyéb megkülönböztetések is:

  • az üdvözültek – a „diadalmas”,
  • a tisztítótűzben bűnhődők – a „szenvedő” egyházat képviselik.

A hétköznapi nyelvhasználat szerint a „diadalmas” a mennyországba jutottakat jelenti, míg a „szenvedő” kifejezés alatt a purgatóriumba kerülteket értik.

Az köztudott, hogy a mindenszentek elnevezés alatt azok értendők, akik valami kiemelkedően jót cselekedtek földi életük során. Őket is szentté avatták, vagyis mind’ szentek, de nincs önálló emléknapjuk a naptárban.
Ezért november 1. mindenszentek, a megdicsőült lelkek emléknapja.

Valójában tehát a Mindenszentek napja semmi okot nem ad a búslakodásra.

November 2. – Halottak napja

Ezen a napon azon elhunytakra emlékezünk, akik a tisztítótűzben, a mennyország előszobájában várják, mi lesz a folytatás: mennyország vagy pokol?

Ez az a nap, amikor az élők szeretteik végső nyughelyéhez látogatnak. Virággal, koszorúval és gyertyák gyújtásával emlékeznek.

A Halottak napja talán ezért egy kicsit szomorkásabb. Sok minden van – és mindenkinek más és más – e mögött a bánat mögött.

Azonban van még valami. Egy hatalmas bizakodás, mert biztosat senki sem tud arról, van-e élet a halál után.

Csupán csak tiszta szívből reméljük.

Mit tehetünk még?

Úgy gondolom, Fekete Istvánnál szebben még nem fogalmazta meg senki.

„Egy ember addig él, amíg emlékeznek rá.”

Emlékezzünk hát,

  • mi, akik ismerhettük – a hangjára, az illatára, az ölelésére, a mosolyára és
  • a szavait, a gondolatait, a tanácsait adjuk tovább fiainknak, lányainknak, hogy ők is emlékezhessenek rá és tovább adhassák az övéiknek.

Számomra ezek a napok inkább szólnak az elődeink iránt érzett tiszteletről, mint a távozásuk felett érzett veszteség miatti édes-bús kesergésről.

Mit jelentenek számodra ezek az emléknapok?

Írd meg itt a Hozzászólásokban vagy a facebook oldalunkon! Őszintén érdekel a véleményed!

BíborHírek! Kérem!

Amennyiben érdekesnek és/vagy hasznosnak tartod, amivel itt találkoztál, csatlakozz azokhoz, akik már elsőkézből olvassák az új írásaimat! Elküldöm Neked. Kérd a Bíborhíreket!

Írd meg bátran, mit szeretnél itt látni? Miről beszélgetnél a legszívesebben?

 

(Visited 139 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .