Adni jó!

Ne hagyd magad – fogyókúra okosan

Gyermekkorom óta (túl)súlyos egyéniség vagyok. 🙂 Fiatalon hiúságból  – orvosi felügyelet nélkül – rendszeresen fogyóztam. A „jojó hatás” része lett az életemnek és a következményeit viselnem kell, életfogytig. Idén aztán nagy elhatározásom született ez ügyben. Fogyókúra, okosan.

Találd ki, mi a bajod és gyógyíts meg magadat, ha nem akarsz meghalni! Ne hagyd magad eltántorítani! 

 

A decemberi egészségi állapot felmérés során kiderült, hogy a májam és a hasnyálmirigyem körül valami készülőben van. Elvégeztem az előírt tisztító kúrát, ásványi anyag visszapótlást. Ám a helyzet nem javult. Ráadásul közeledett az évi rendes pajzsmirigy kontroll is. 2000. augusztus óta tudom, hogy alul működik és hízok és hízok és hízok. Egy-egy fogyókúra kapcsán mindig sikerült néhány kilótól megszabadulni, de 90 kg alá – bármit tettem, bármit szedtem, bármit ettem vagy nem ettem – soha nem akart menni

Elérkezettnek láttam az időt, hogy ismét túl lépjek a hivatalos orvosi protokollon.

Az egészségpénztári számlámat felhasználva, elmentem egy egészségügyi központba. Elvittem magammal az elmúlt 11 év valamennyi orvosi dokumentációját.

Az első meglepetés akkor ért, amikor megkérdezte a doktornő: „Ez minden? Más vizsgálatot nem végeztek, csak TSH értéket kontrolláltak? Az okát, hogy miért történik, kiderítették?” Hááát, azt nem. Csak beállították – gyógyszeresen – a megfelelőnek vélt TSH szintet. A pajzsmirigy működési rendellenesség autoimmun betegség, gyógyítani nem lehet, csak szinten tartani. Életfogytig kívülről kell biztosítani a hormont a szervezet számára.

Készítettek egy teljes laborvizsgálatot, terheléses vércukor ellenőrzéssel, mellékvese működési kontrollal (cortizol szint ellenőrzése), továbbá nyaki ultrahang vizsgálat is készült.

És íme, az eredmények, dióhéjban, hétköznapi nyelvre lefordítva:

  • a stresszhormon termelés határeset,
  • a vércukorszint normális,
  • a pajzsmirigy elsorvadt,
  • az inzulin szint a normális érték kétszerese (ez az állapot a II. tipusú cukorbaj előszobája).

Az inzulin az a hormon, amelyik támogatja a szervezetet, hogy az energiát zsírban tárolja. Ebből lesz a háj.

Szóval: a pajzsmirigy – ami az égetési folyamatot gyorsíthatná (a zsírégetését is) – elsorvadt. Nincs. Ugyanakkor kétszer több inzulint (zsírképzőt) termelek, mint korábban. Ez olyan, mintha semmit nem mozognék és közben kétszer annyit ennék. Vicces, nem? Ezt miért nekem kellett kitalálnom a közgazdász végzettségemmel?

Végre – 11 év és 8 hónap után – kiderült az igazság, a hízásom valódi okáról.

Úgy hívják, hogy inzulin rezisztencia. Ítélet: szigorú diéta! Napi 140 gr szénhidrát bevitel a megengedett. Dietetikushoz kell fordulnom és fél év múlva kontroll. Amennyiben nincs eredmény, csak a gyógyszeres megoldás marad.

Háziorvosi beutalóval elmentem az SZTK-ba, a dietetikushoz. 60 percet töltöttem nála. Korrekt módon tájékoztatott a diéta lényegéről, adott leírást róla és egy szénhidrát táblázatot. Volt rajta néhány élelmiszer, hogy melyikből hány gramm szénhidrátot szabad bevinni. Megtanította, hogy a nyers krumpli, rizs és száraztészta súlyából hogyan kell kiszámítani az alkalmanként bevihető szénhidrát mennyiséget. A többit rám bízta.

Napokon keresztül minden étkezést aprólékos számolgatás előzött meg. Időt, energiát, életkedvet és kitartást gyilkoló módszer.

Közben a neten lógtam és mindent elolvastam az inzulin rezisztenciáról. Találtam néhány táblázatot is. Ezek egy kicsit megkönnyítették a kalkulálást. (Vasárnap például töltött paprika volt az ebéd. Kiszámoltam, hogy 50 gr szénhidrát (ennyi lehet a bevitel ebédkor) = 1 db töltött paprika, fél dl paradicsom szósz (graham liszttel sürítve) és 4 ek főtt krumpli.)

Tudtam, hogy itt nem állhatok meg. Kell találnom olyan dietetikust, aki nem a pénztárcámat fogyasztja le. Hiszen a diétás, cukormentes táplálékok nem tartoznak az alapvető élelmiszerek közé. Eddig csak olyanokkal találkoztam, akik azt mondták, vedd ezt, edd azt. Nem kérdezték, hogy ízlik-e, bírja-e a családi kosztpénz. Nekem olyan szakember kell, aki rám – az én életemhez, az én étkezési szokásaimhoz – szabja a diétát és nem fordítva.

Megtaláltam! Bizony, van ilyen.

Héder Évi úgy kezdi a munkát, hogy kér egy 3 napot átfogó, részletes táplálkozási naplót. Mikor eszel, mit eszel, mennyit eszel. Mindezt online és ingyenesen. 

Miután végzett a táplálkozási napló elemzésével, megbeszéltük az első személyes találkozót. A nála töltött 80 perc alatt minden lehetséges mérést és elemzést elkészített, miután mindenre kiterjedően kikérdezett. Ezt követően részletesen elmondta, hogy miből áll az Ő programja (a lényege a neten is olvasható) és elmagyarázta, hogyan fogja rám szabni. Mi fog történni, mit kell csinálni, mire kell vigyázni. És még mindig nem fizettem egyetlen fillért sem.

Kiválasztottuk a speciális étrend első napját. Elégedett voltam, mert értettem mindent és tudtam, meg tudom csinálni. Megtarthattam a saját sütésű kenyereket, a saját készítésű müzlimet és kefiremet.

A megadott határidőre olyan étrendet küldött, amelyhez semmit nem kellett pluszban beszereznem, nem jelentett anyagi terhet. Amit eddig fogyasztottam, minden maradt, csak az arányokat és a bevitt mennyiségeket kellett megváltoztatnom.

Tanulj meg Héder Évitől lefogyni, de okosan!

Azóta eltelt 7 hét és összesen 8 kg-ot fogytam. Volt amikor gyorsabban, de voltak stagnáló időszakok is. Ma már azt is tudom, hogy egy-egy olyan ponton megáll a súlycsökkenés, ahol korábban hosszabb időn át volt fix.  A sejtek emlékeznek rá. Meg kell őket tanítani, hogy nem azon a szinten akarok megállni. Tehát, a stabil súlytartás mellett is KI KELL TARTANI és tovább kell folytatni. És a test reagálni fog,  további súlycsökkenéssel, csak ne hagyd magad! 

Te hogy állsz a felesleges kilókkal? Szoktál fogyókúrázni?

BíborHírek! Kérem!

Ugye érdekel, mi jöhet még? Elküldöm Neked. Kérd a Bíborhíreket!

Őszintén érdekel a véleményed! Mit szeretnél itt látni? Miről beszélgetnél a legszívesebben?

Írd meg a Hozzászólásokban vagy a Bíborkalaposok facebook oldalán!

(Visited 339 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .