Adni jó!

A paradicsom – „több, mint testőr”

A paradicsom több, mint testőr

Miért is állítom, hogy a paradicsom több, mint testőr? Se kardja, se puskája. 🙂

Mégis az egyik az egyik legerősebb védőpajzsunk az egészségünk érdekében. Lássuk csak, milyen fantasztikus tulajdonságokkal bír a paradicsom, amelyektől biztosak lehetünk benne, hogy több, mint testőr.

Van egy olyan zöldségünk, amely gyümölcs. Úgy is lehet mondani, van egy gyümölcsünk, amelyet zöldségként fogyasztunk.

Ő a paradicsom! „Rafkós” kis növény, annyi szent. Figyelj csak!
– A burgonyafélék családjába tartozik – vagyis zöldség?
– A magyar neve a „paradicsomalma” rövidített formája – akkor gyümölcs?

Hosszú utat tett meg Közép- és Dél-Amerikától, amíg – Spanyolországon, Portugálián és Itálián keresztül – elérkezett hozzánk. Pályafutását dísznövényként kezdte és óriási „karriert” futott be. Szép, finom és egészséges.
Tudod, minek köszönheti az utánozhatatlan ízét? Olyan harmóniát alkotnak a benne lévő aromák, amelyet más növények még csak megközelíteni sem tudnak.
Na, és mennyi vitamin van benne? Több mint 10 félét tartalmaz. A jelentősebbek: C, A, Bı, B2, K.
Mit gondolsz, nyersen vagy főzve magasabb a tápértéke? Jól gondold meg, mit válaszolsz!

Van benne valami, amit úgy hívnak, hogy lipokin. Nemcsak a színét köszönheti ennek az alkotórészének, hanem azt is, hogy antioxidáns hatása duplája a ß-karotinénak.
A lipokin – főzés hatására – könnyen kiszabadul a paradicsom rostjai közül, hogy kifejthesse áldásos hatását. Ez az okos szerves vegyület képes az immunrendszer erősítésére, kordában tudja tartani a sejtek osztódási folyamatát és segíti a zsírok anyagcseréjét.

Az emberi test, szuper konstrukció. „36 fokos lázban” ég mindig, de a sejtek fel vannak rá készülve, hogy a keletkezett kormot és salakot, vagyis szabad gyököket – a saját antioxidánsaikkal – hatástalanítsák. Betegség, fizikai- és szellemi túlhajszoltság, túlzott stressz esetében és az életkor előrehaladtával – egyedül – nem tudja a csatát megnyerni.
Magyarországon az összes halálozás okát – 54%-kal – a szív- és érrendszeri megbetegedések vezetik. Második helyen állnak – 27 %-kal – a daganatos betegségek.

A paradicsomban igazi szövetségesre találsz életerőd biztosítása érdekében. Ha igazán jót akarsz magadnak – már pedig miért ne akarnál –, a szabadföldi termésekből válogass! Hiszen tudod, más az íze, az illata és az állaga az üvegházban vagy a fóliasátorban nevelkedettekhez képest. A messzi útról érkezetteket pedig „elaltatták” indulás előtt.
A napfényen érlelt, friss paradicsom az igazi.

Még több jó hírt, kipróbált ötletet és egyéni tapasztalatot szeretnél?

BíborHírek! Kérem!

Ugye érdekel, mi jöhet még? Elküldöm Neked. Kérd a Bíborhíreket!

Őszintén érdekel a véleményed! Mit szeretnél itt látni? Miről beszélgetnél a legszívesebben?

Írd meg a Hozzászólásokban vagy a Bíborkalaposok facebook oldalán!

(Visited 165 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .