Adni jó!

Húsvét meg a rakott krumpli

A Húsvét meg a rakott krumpli nálunk úgy összetartozik, mint borsó meg a héja. Mindjárt mondom, miért.


Hunyor

Ismered a mondást? A kutya nem eszi meg a telet. Úgy tűnik, az idén nagyon éhesek voltak a kutyák. 🙂 Gyönyörű idővel érkezik meg a Húsvét.

Azt tartják, hogy a hóvirág a tavasz első hírnöke. Nekem azonban nem.

Amikor kinyílt a hunyorkám, már biztos voltam voltam benne, hogy az igazi zimankó már nem fog visszatérni. Hiszen ő már akkor mosolyog a világra, amikor még egyetlen fűszál sem tért magához téli álmából.

Aztán a többiek sem bírtak sokáig magukkal. Jöttek szépen sorban és megmutatták, hogy milyen színes a természet.

Tavasz az udvarban

Egy szélviharos éjszaka után rózsaszín „hópelyhek” borították az udvart.

Itt a tavasz

Akkor már éreztem, napról napra közelebb kerülünk az egyik legszebb tavaszi ünnepünkhöz. Itt az idő, készülni kell. Elő hát a naptárral! Először lássuk, milyen napra esik Húsvét hétfő 🙂 és hányat kell még addig aludni.

Öltöztessük ünneplőbe testünket-lelkünket, lakásunkat-környezetünket, amikorra a harangok Rómába mennek. Ezért aztán vegyük sorra a teendőket.

Eléggé hátul álltam a sorban, amikor a kézügyességet osztogatták, ezért nekem ezek a legidőigényesebb, a legtöbb türelmet kívánó feladatok.

A bejárati ajtó dekorációjával kezdtem.

Tavaszi bejárat

Amikor ez a helyére került és a család dicséreteit is bezsebeltem – miután jól kiprovokáltam tőlük 🙂 – az ünnepi menüsoron kezdtem törni a fejemet.

Szinte már hagyománnyá vált, hogy az ilyen „sátoros” ünnepeken mindig újítok valamit. Persze vannak tradicionális dolgok is. Ilyen a főtt sonka és a lila hagymahéjjal festett „pirostojás„. 🙂  El nem maradhatnak. Már csak azért sem, mert miből csinálnék rakott krumplit kedden?

Belevetettem magamat az internetes gasztronómia világába. Mondhatom, színesebb, mint a húsvéti hímes tojások. Szeretem a hagyományainkat, a szokásainkat. Ugyanakkor imádok belecsempészni valami újat, valami mást, esetleg meghökkentőt.

Szombat estére – amikor még csak ketten leszünk a párommal – Húsvéti töltött paprika lesz a vacsi. A képet és a receptet a Mindenegyben Blog oldalán találtam.

Húsvéti töltött paprika

Ebben is van sonka is és tojás is, mégis mennyire más. Első látásra beleszerettem.

A gyerekek már rég felnőttek, sőt lassan az unokák is nagykorúak lesznek. A rohanó hétköznapok között jó egy-egy ilyen szívet-lelket megnyugtató ünnep. Nagyon várom őket.

A nyilem-nyalom receptet is ugyanezen a blogon találtam. A befutó a Narancsos gesztenyekocka lett. Gyors, nem drága és egészséges összetevőkből fogom elkészíteni.

Narancsos gesztenyés kocka

Számomra a csúcs a hétfő lesz, amikor 6 fiú/férfi locsolkodós kényeztetésének leszek kitéve.

Találtam egy kedves, helyes, fantasztikus – igazi húsvéti – sós receptet és a készítés néhány fázisáról kedvcsináló képeket, a Sütigyár oldalán. Nyuszi pogácsát fogok sütni.

Nyuszi pogácsa

 

Mi is van még hátra? Persze, persze, a tavaszi nagytakarítás. Azt is lehet örömmel csinálni, állítólag. Ugyan nekem ez valahogy még nem jött össze, így hát inkább most ne is beszéljünk róla.

Te hogy állsz az ünnepi készülődéssel? Időben el szoktál készülni vagy csúszol egy kicsit?

Mondd el a tapasztalataidat a Hozzászólásokban vagy a Bíborkalaposok facebook oldalán! 

BíborHírek! Kérem!

Ugye érdekel, mi jöhet még? Elküldöm Neked. Kérd a Bíborhíreket!

Őszintén érdekel a véleményed! Mit szeretnél itt látni? Miről beszélgetnél a legszívesebben?

 

(Visited 152 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .