Adni jó!

Az aszalás nem mai találmány

Tudtad, hogy az aszalás nem mai találmány?

Határozottan állítom, hogy ez bizony nem mai találmány és vannak sokkal olcsóbb módszerek is, mint az elektromos aszalás.

Az aszalás nem más, mint vízelvonás. Vagyis szárítás. Azt, hogy mióta létezik, mint tartósítási módszer, nem tudom. Azt sem, hogy ki találta fel. Azt azonban igen, hogy az egyik legősibb „téliesítési” mód az aszalás.

A magyar falvak házainak egyik nyár végi és őszi jellegzetes külső dekorációja volt a fokhagymafonat és a paprikafüzér. Ez is a tartósítás egyik módja.

Tény és való, hogy praktikus dolog a szárítás, mert kis helyensok termés elfér. 🙂

A mai háztartások többsége – főleg a lakótelepi otthonokban – azonban nem tud erre berendezkedni. Persze láttam én már 8. emeleti erkélyen kiakasztott cseresznyepaprika füzért. Oda talán még a benzingőz sem jut fel, remélhetőleg.

A túlnyomó többségnek viszont  más megoldás után kell néznie. Ezért is van nagy keletje az elektromos aszalóknak. A kiválasztásuk elég macerás és nagyon szeretik az áramot. Én is, csak egy kicsit drága mulatságnak tartom.

A zöldség- és gyümölcs beszerzésének is jól ki kell találni a módját, mert az üzletekben drága. Ezért szeretem a piacunkat és a Szedd Magad farmokat.

No akkor, aszaljunk együtt! Nekem ez a 2 módszer vált be:

 • A legolcsóbb a természetes út, a napon szárítás. A gyúródeszkámra zsírpapírt terítek, rárakom a zöldségeket és/vagy a gyümiket. Egy kiselejtezett pamut- vagy vászon lepedővel letakarom, aminek a széleit behajtom a deszka alá. A lepel megvédi attól, hogy  megváltozzon a színe az erős napsütésben. Tücskök-bogarak és egyéb torkoskodók is kizárva. Olyan helyet keresek neki, ahol a legtovább éri a napsütés.
  Kevés dolog van vele. Reggel kiteszem és este behozom, hogy a harmattól ne nedvesedjen vissza. Amikor a teteje már zsugorodik, akkor papírcsere és forgatás.
  Általában 3 nap alatt kész, de ebben az embert próbáló hőségben – a kovi ubival egyszerre – 2 nap alatt tökéletes lett a kajszibarack.
 • Időjárás független, a sütő. Ilyenkor vékonyabbra szoktam vágni az alapanyagot, mert energiát spórolok vele. A rácsra teszem a cuccost és alája a gáztepsit, a lecsepegő lének. Ezt időnként célszerű kiönteni, mert csúnyán bele tud égni. A közepesnél gyengébb lángra állítom, már majdnem a legkisebbre, mert nem sütöm, szárítom. Forgatni nem kell, mert minden irányból éri a meleg levegő. 

Trükkök, de úgy is mondhatnám, személyes tapasztalatok:

 • Sütőben – télen és nyáron – bármit és bármikor.
 • Alma- vagy répakocka, banánkarika és egyéb „apróságok” nem szeretik a rácsot. Tepsi aljába sütőpapír, zsiradék nélkül. Forgatni kell!
 • Két tepsinyit is lehet egyszerre aszalni. Célszerű időnként megcserélni őket, különösen gáztűzhely esetében.
 • A gyümölcsöket sütikbe vagy csak úgy nasiként használjuk. Csak óvatosan, magas a cukortartalmuk.
 • A zöldségeket ledaráljuk, minimális sóval összekeverjük. Mehet bele bármilyen szárított zöldfűszer is. 

 Előnyei: olcsó – finom – egészséges!

A természet jól kitalálta, hogy mikor mit tudunk a legsikeresebben elvégezni. Kipróbálnád?

Még több jó hírt, kipróbált ötletet és egyéni tapasztalatot szeretnél?

BíborHírek! Kérem!

Ugye érdekel, mi jöhet még? Elküldöm Neked. Kérd a Bíborhíreket!

Őszintén érdekel a véleményed! Mit szeretnél itt látni? Miről beszélgetnél a legszívesebben?

Írd meg a Hozzászólásokban vagy a Bíborkalaposok facebook oldalán!

(Visited 165 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .