Adni jó!

Farsangi fánk

A farsangi vigasság nem igazi fánk nélkül. Lehet olyat is készíteni, hogy ne legyen lelkiismeret furdalása tőle az ember lányának.

Elárulom hát, a szénhidrát csökkentett farsangi fánkom receptjét.

Hozzávalók 12 db-hoz

A tésztájához:

  • 50 dkg szarvasi teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • csipetnyi só,
  • 1 csomag porélesztő,
  • 3 dl tej,
  • 1 mokkás kanál folyékony édesítő,
  • 4-6 tojás sárgája,
  • vanília aroma,
  • 1-2 evőkanál sütőrum,
  • 8-10 dkg vaj.

A kisütéséhez:

  • magas falú, fedeles lábas,
  • annyi kókusz zsír, hogy kb. 4-6 ujjnyi magasan álljon az edényben, folyékony állapotban.

A tálaláshoz:

  • szórható édesítő – én ezt elszoktam hagyni
  • cukormentes lekvár.

A fánktészta elkészítésének módja

Elöljáróban csak annyit, hogy a kelt tészták csak elsőre tűnnek bonyolultnak, de később is figyelmesen kell eljárni.

  • A lisztet beleszitálom a kelesztő tálba, hozzáadom a csipet sót és az instant élesztőt. Ezeket a száraz anyagokat alaposan összekeverem és a közepében kialakítok egy kis fészket.
  • A tej felébe beleteszem a folyékony édesítőt, majd meglangyosítom. Csak óvatosan, kéz melegre elég, mert különben elégeti az élesztő kelesztő képességét.
  • A langyos tejet beleöntöm a fészekbe és kanalazok rá annyi lisztet, hogy kb. palacsinta tészta sűrűségű legyen.
  • Hozzáadom a tojások sárgáját és  összekeverem, miközben finoman terelgetem feléje lisztet is. Csak lazán, óvatosan, hogy ne legyen csomós.
  • Először a rumot, majd a vanília aromát öntöm hozzá, és  majd néhány percre magára hagyom.
  • Felolvasztom a vajat, az árván hagyott tésztára öntöm és kis mozdulatokkal belekeverem.
  • A kis konyhai robottal addig dagasztom, amíg a tészta elválik az edény falától. Ez kb. 3-5 perc.
  • Kézzel félrehúzom a tésztát és vékonyan lisztet hintek az edény oldalára és az aljára is. 
  • Letakarom és hagyom kelni. Ha van spéci, fedeles kelesztő tálad, az úgyis jelezni fogja, amikor kész. Ha nincs ilyened, akkor minimum 45 perc, néha több kell neki, amíg a duplájára nő.

Jó, ha tudod!

Ha felvette az összes lisztet és nehezen mozog benne a keverő kanál, szabad hozzá tenni a tej másik feléből.

Ilyenkor szokták mondani a receptek, hogy szükség szerint. Aki készített már kelt tésztát, annak ez nem jelent gondot. Ha Neked ez lesz az első, akkor szeretnélek megnyugtatni.

A tészta állagát meghatározza a liszt minősége és a tojás sárgák nagysága, ám  ha betartod ezeket az arányokat, nem tudod elrontani, mert a megkelt tészta úgyis lágyabb lesz, de ezt majd a deszkára borítás után lehet korrigálni, amennyiben szükséges.

A édesítőszer kiválasztása minden szempontból nagyon fontos. Látni fogod az oldal alján, hogy az édesítőkben hasznos tápanyag szinte semmi nincsen. 

  • bírnia kell a sütés és főzés magas hőfokait – megtartja az édes ízét,
  • ne legyél rá allergiás – összetevőket alaposan nézd át,
  • ne tartalmazzon cukrot – a természetes alapú édesítőkben gyakran előfordul.

 

Az első tönköly fánkom

Ilyen lett az első tönkölylisztből készült fánkom. Itt-ott szalag is akad rajta. 🙂 Az egészet hirtelen felindulásból követtem el, még lekvár sem volt itthon. Csokoládé öntetet csináltam hozzá, étcsokoládéból, egy csipetnyi édesítővel.

A fánk sütése

  • Amikor megkelt, lisztezett deszkára borítom, óvatosan átgyúrom. Ilyenkor tudom eldönteni, kell-e még hozzá liszt, hogy lágy, de nem ragadós tésztám legyen. Majd kinyújtom kb. 2 cm magasra.
  • 5-8 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval vagy pohárral, határozott és erős mozdulatokkal kiszaggatom.

  • A kör forma miatt keletkezett “hulladékot” ismét összegyúrom, nyújtom és szaggatom. A gyúrás előtt azonban 1-2 kisebb cafatkát félreteszek belőle.
  • Konyharuhával letakarom és legalább 30 percig pihetetem. Eközben kiheveri a gyúrás és nyújtás gyötrelmeit és tovább nő a vastagsága.

  • A zsiradékot felolvasztom és megmelegítem, de nem lehet forró, mert akkor kívül megég a fánk, de a belseje nyers marad. A lábasom 26 cm átmérőjű, 12 cm magas és – mivel gázon sütöm – mindig teszek alá lángelosztót. Így könnyebb szabályozni a zsír hőfokát. A félretett “hulladék” cafatokkal szoktam tesztelni, mikor kész a  zsiradék a fánkok fogadására.

Ettől kezdve már nincs idő nézelődni, fotókat készíteni, mert felgyorsulnak az események. Szemmel kell tartani a fánkocskáidat. 🙂

  • 3 kört futok a sütéssel, mert – hogy legyen helyük tovább nőni – 4 db-ot szoktam beletenni egyszerre, a következő módon: 2 kézzel emelem fel a deszkáról a tésztát úgy, hogy közben a 2 hüvelykujjam összeér a tészta aljának közepén, hogy így egy mélyedést csináljak velük és úgy teszem a zsírba, hogy ez a fele alul is maradjon. 
  • Lefedem és megvárom, amíg a fedőről visszacseppenő pára sistergő hangja jelzi, hogy megsült az alja.
  • Megfordítom és fedő nélkül készre sütöm. 
  • Papírtörlőre szedem ki, mert az felitatja a felesleges zsírt.
  • Ilyenkor szoktam teljesen takarékra állítani a lángot, hogy a következő adag se égjen meg.
  • A 2. és a 3. adag behelyezése után is erősítek lángon és ismét lefedem a lábost. Fordítás után itt sem kell rá a fedő.
  • Ha minden klappolt – a tészta állaga, a zsír hőmérséklete és a sütési idő -, akkor ezt a derekán megjelenő szép világos szalaggal hálája meg. Az íze azonban – szalag nélkül is – fenséges.

Mennyi időt kell rászánni?

  • Előkészítés, összeállítás, dagasztás: 30-40 perc – gyakorlattól függően
  • Kelesztés, pihentetés: kb. 45-60 perc, amíg a duplájára nő, de a spéci kelesztő tálban ennél gyorsabban zajlanak az események és magától jelzi is, amikor egy halk pukkanással megemeli a fedelét
  • Átgyúrás, nyújtás, szaggatás: 10-15 perc
  • A deszkán még további pihentetés: 30 perc
  • 12 db kisütése 3 adagban: 30 perc

Az összes ráfordított idő: 145 – 170 perc, amelyből a konkrét munka 70 perc.

Még a tálalás előtt matekozok egy keveset. 🙂

A teljes kiőrlésű tönköly fánkom tápanyag táblázata

Kiszámoltam a felhasznált alapanyag mennyiséggel kalkulálva, majd elosztottam a megsütött mennyiséggel.

Íme az eredmény!

  • Energia: 85 kcal
  • Szénhidrát: 26 g
    ebből: cukor: 0,06
  • Fehérje: 123,7 g
  • Zsír: 128,72 g
  • Rost: 4,6 g
  • Só: 0,35 g
  • Glikémiás index: 0=nulla, mert 1 – 55 között volt valamennyi alapanyagé

Ezek igazán remek értékek és nagyszerűen illeszkedik a napi 140 g-os szénhidrát diétámba, amelyben a tízórai és az uzsonna megengedett 10-10 g szénhidrát bevételéhez majdnem egy fél fánkot megehetnék. A kalória és cukor tartalma miatt azonban nem teszem. Desszertként az ebéd CH értékeihez kalkulálom.

Így tálalom a fánkot

A papírtörlőről – szalvétával borított – tálcára szedem. A többségét – még forrón – meghintem édesítő porral, a család kedvéért.

Tálaláskor rummal megbolondított lekvárt kínálok mellé. Sárgabarackkal ízlik a legjobban, de bármilyen cukormentes lekvárral finom tud lenni.

Tudtad, hogy a fánkot 2 villával illik enni?

A gasztronómiai etikett nem engedi meg sem kézzel, sem pedig késsel villával a fánk elfogyasztását. Két villával, az óvatos, tépő mozdulatok a megfelelőek.
Melyik fánk a kedvenced?

Írd meg itt a Hozzászólásokban vagy a facebook oldalunkon! Őszintén érdekel a véleményed, hidd el!

BíborHírek! Kérem!

Amennyiben érdekesnek és/vagy hasznosnak tartod, amivel itt találkoztál, csatlakozz azokhoz, akik már elsőkézből olvassák az új írásaimat! Elküldöm Neked. Kérd a Bíborhíreket!

Írd meg bátran, mit szeretnél itt látni? Miről beszélgetnél a legszívesebben?

(Visited 401 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..