Húshagyókedd volt 2 nappal ezelőtt, másnap Hamvazószerda, majd Torkos-csütörtök követte. Most már az igazán véget ért az idei farsang. A világ minden részének megvannak a hagyományai a január 6. napjával kezdődő időszakban. Bálokban, bulikban felvonulásokban, kirakodó vásárokban és mindenféle rendezvényben itthon sem volt hiány. Ennek az időszaknak nálunk a legjellegzetesebb étke a fánk.
Megszámlálhatatlan formája és variációja létezik. Tájegységenként változó, hogy melyik a favorit.
A tradicionális szalagos fánk mellett a legtöbben a forgácsfánkot vagy más néven a csörögefánkot ismerik.
Azt nem sikerült kiderítenem, hogy honnan vagy miről kaphatta ezt a különcleges nevet. Az évtizedes tapasztalataim alapján úgy gondolom, talán azért hívhatják így, mert a forró zsiradékban ropogósra sül a külseje. Harapáskor jellegzetes recsegő, csörgő hangot hallat. Ezzel is megkülönböztetve a szalagos fánktól.
Az alábbi videóban megmutatom Neked, hogy ezt az ősrégi magyar – erősen hizlaló süteményt – fánkot is el tudod készíteni úgy, hogy egészséges legyen és még akár a legszigorúbb szénhidrát csökkentett diétába is beillesztheted.
A sütőport sajnos kifelejtettem a leírásból. 🙁 Amikor elkészíted feltétlenül tegyél bele 1/2 csomag sütőport vagy 1 teáskanálnyi szódabikarbónát.
Kattints a linkre, nézd meg a videót és süssed meg a csörögefánkot. Nem lehet elrontani.
Neked milyen farsangi kedvenc programjaid vannak?
Írd meg itt a Hozzászólásokban vagy a facebook oldalunkon! Őszintén érdekel a véleményed, hidd el!
Amennyiben érdekesnek és/vagy hasznosnak tartod, amivel itt találkoztál, csatlakozz azokhoz, akik már elsőkézből olvassák az új írásaimat! Elküldöm Neked. Kérd a Bíborhíreket!
Írd meg bátran, mit szeretnél itt látni? Miről beszélgetnél a legszívesebben?