Adni jó!

Csörögefánk tönkölylisztből

Húshagyókedd volt 2 nappal ezelőtt, másnap Hamvazószerda, majd Torkos-csütörtök követte. Most már az igazán véget ért az idei farsang. A világ minden részének megvannak a hagyományai a január 6. napjával kezdődő időszakban. Bálokban, bulikban felvonulásokban, kirakodó vásárokban és mindenféle rendezvényben itthon sem volt hiány. Ennek az időszaknak nálunk a legjellegzetesebb étke a fánk.

Megszámlálhatatlan formája és variációja létezik. Tájegységenként változó, hogy melyik a favorit.
A tradicionális szalagos fánk mellett a legtöbben a forgácsfánkot vagy más néven a csörögefánkot ismerik.

Azt nem sikerült kiderítenem, hogy honnan vagy miről kaphatta ezt a különcleges nevet. Az évtizedes tapasztalataim alapján úgy gondolom, talán azért hívhatják így, mert a forró zsiradékban ropogósra sül a külseje. Harapáskor jellegzetes recsegő, csörgő hangot hallat. Ezzel is megkülönböztetve a szalagos fánktól.

Az alábbi videóban megmutatom Neked, hogy ezt az ősrégi magyar – erősen hizlaló süteményt –  fánkot is el tudod készíteni úgy, hogy egészséges legyen és még akár a legszigorúbb szénhidrát csökkentett diétába is beillesztheted.

A sütőport sajnos kifelejtettem a leírásból. 🙁 Amikor elkészíted feltétlenül tegyél bele 1/2 csomag sütőport vagy 1 teáskanálnyi szódabikarbónát.

Kattints a linkre, nézd meg a videót és süssed meg a csörögefánkot. Nem lehet elrontani.

Neked milyen farsangi kedvenc programjaid vannak? 

Írd meg itt a Hozzászólásokban vagy a facebook oldalunkon! Őszintén érdekel a véleményed, hidd el!

BíborHírek! Kérem!

Amennyiben érdekesnek és/vagy hasznosnak tartod, amivel itt találkoztál, csatlakozz azokhoz, akik már elsőkézből olvassák az új írásaimat! Elküldöm Neked. Kérd a Bíborhíreket!

Írd meg bátran, mit szeretnél itt látni? Miről beszélgetnél a legszívesebben?

(Visited 1 001 times, 1 visits today)

6 Comments

  1. Déryné Gál Anita

    Jó estét!
    Szeretném elkérni a csöröge fánk recepjét.

    1. Kedves Anita!
      Íme A csörögefánk receptje:
      30 dkg tönkölyliszt – a videóban látható fánkok teljeskiőrlésűből készültek
      5 dkg szobahőmérsékletű vaj
      3 db tojássárgája
      2 dl tejföl – azóta már natur joghurttal is sütöttem és sikerült 😂
      1 mokkáskanálnyi folyékony édesítő – a Sussina hőálló és nincs mellékíze
      vagy 1 evőkanál édesítőpor – de készítettem már 2 csapott teáskanálnyi nyírfacukorral is és működik
      1 teáskanál sütőrum vagy rumaroma
      csipet só
      kókuszzsír vagy étolaj a kisütéshez
      bármilyen cukormentes lekvár az fogyasztáskor vagy édesítőszeres mogyorókrémmel sem rossz
      Ez utóbbinak nem tudom a márkáját. 1 alkalommal az Aldiban akadtam rá és elfelejtettem felírni a nevét. Azóta is nagyon bánom.
      Már több, mint 8 éve élek szénhidrátcsökkentett és azon belül is cukormentes diétán. Bőséges tapasztalatom van e témában, is.
      Soha nem sanyargattam magamat és nem kaptam saláta undort sem. Kezdetektől fogva egyedi diétát folytattam. Kb. 2 év óta havonta 1 kg megy le a súlyomból.
      Bizony nem könnyű út ez, de én ma már elégedett vagyok azzal, amit elértem.
      Örömmel válaszolok a kérdéseire akár ezen az email címen, de a madyeva@segitahold.hu-n is.

      1. Gáspár Zsoltné Katalin

        Jaj! Nagyon klassz lett, de én sem olvastam a sütőport és ki is felejtettem 🙁 azért ehető! Köszi

  2. Kedves Katalin!
    Örülök, hogy jól sikerült a csöröge. Külön köszönöm a visszajelzést. ❤
    Az eredeti receptben nincs sütőpor, ezért így szoktam továbbadni, amikor elküldöm a receptet..
    A tönkölyliszt rostosabb, a teljes kiőrlésű meg pláne, ezért elbír egy 1/2 csomag sütőport vagy egy teáskanál szódabikarbónát.
    Nálunk az utóbbinak nagyobb sikere volt, mert nincs olyan jellegzetes mellék íze, mint a sütőpornak.
    Üdv: Éva

  3. Szép estét kívánok a kedves párom is kipróbálta és nagyon jól sikerült neki ❤️

    1. Őszintén örülök, hogy jól sikerült és ízlett. Köszönöm szépen, hogy megosztotta velem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .