Éhes vagy?

Sajtos kréker

A francia kártya lapjai: Pikk, Kőr, Treff, Káró

Van annak már 25-nél is több éve, amikor először találkoztam egy új rágcsával, a krékerrel. Baráti összejövetelre hozott néhány csomaggal az egyik vendégünk. Szerinte sajtos volt.

Egyikünk sem tudta, mit jelent a szó, hogy kréker, de nagyon ízlett és iszonyúan etette magát. A magas liszt tartalma miatt rátapadt a fogainkra és tele lett vele a szájpadlásunk is, ezért aztán igazi bor/sörkorcsolya lett. Azt már akkor is éreztük, hogy nem sajtos. Valószínűleg füstölt sajt aromával ízesítették.

Fél kg kréker volt egy zacsiban, aprócska falatkák, a francia kártya különböző formáiban. Tetejükön egész mák szemekkel, sóval és szezámmaggal. Nem lehetett szemeként enni, leginkább marokkal toltuk az arcunkba.

Sokáig eszembe sem jutott volna házilag kipróbálni, hiszen annyira tökéletes, annyira igazi volt. De muszáj lett, mert a bolti diabetikus hókuszpókuszokban már többször csalódtam.

Mivel nagyon szeretem az egyszerű, könnyen megjegyezhető- és elkészíthető recepteket, ezért a klasszikus vajas tésztát választottam az egészséges sajtos kréker kiindulási pontjának. Igaz, kis fazon igazítással. 😀

Az egészséggé alakított sajtos kréker hozzávalói:

  • 10 dkg durumliszt,
  • 10 dkg füstölt sajt – vékonyra reszelve,
  • 10  dkg vaj,
  • 1 db tojás sárgája,
  • 1 mokkás kanál só.

Ebből a mennyiségből 24 db finomságot sikerült alkotnom.

És nézd csak a tápanyag értékét!

Táblázat a sajtos kréker összetevőiről
Sajtos kréker tápanyag értékei

Ezek az érékek 100 gr-ra vagyis 10 dkg alapanyagra és 1 db tojásra vonatkoznak.

Te is figyeled a a bevitt tápanyag értékeidet?

Akár muszáj, akár csak a saját, jól felfogott érdekedben teszed, akkor még 1 lépés vissza van. El kell osztanod – külön-külön – az összetevők összesen értékeit annyival, amennyi sajtos kréker kisült. Nálam ez 24 db volt.

Nekem a kalória és a szénhidrát mennyiséget kell keretek közé szorítanom, ezért ezt a két számítást végeztem el.

Energia 1 470 kcal : 24 db = 61,25 kcal/db
CH              76 gr     : 24 db =   3,17 gr/db

A diabetes miatt számomra ezt jelenti, hogy tízóraira vagy uzsonnára 3-3 db sajtos krékert gond nélkül megehetnék, mert ez a 2 étkezés 10 gr szénhidrátra van beállítva.
Igen, megehetnék, de már nem tudok. Többnyire elég 1 db, néha 2, attól függően, hogy az előtte lévő reggeli vagy ebéd milyenre sikerült.

És itt kell bevallanom férfiasan, hogy a fázisokról nem készítettem képeket. Annyira gyorsan jött az ötlet, hogy teljesen ki is ment a fejemből. Akkor jutott eszembe, amikor az utolsó adagra rá akartam csukni a sütő ajtaját. Gyorsan kikaptam a tepsit és lekattintottam. De hidd el, olyan egyszerű, hogy akkor is meg tudod csinálni, ha még soha nem sütöttél semmit.

Készíts elő mindent, kimérve, hogy ne maradjon ki semmi és gyorsan tudj dolgozni. 

Mérd ki a lisztet egy tálba.
Keverd bele a sót. 
Kockázd fel a vajat, nagyjából egyforma darabokra. 
Reszeld le a sajtot.
Készítsd oda a tojás sárgáját.
Kell még 1 hurkapálca vagy szívószál.

Mielőtt bármit is csinálnál gyújtsd be a sütőt. 

A tojás sárgáját keverd bele a sós lisztbe, de csak nagyjából. Tedd hozzá a felkockázott vajat és gyorsan, de alaposan dolgozd össze. 
Öntsd hozzá a reszelt sajtot és gyúrjad össze. 

Azért kell sietni, hogy a vaj, a kezed melegétől, ne olvadjon ki a lisztből. 

A cipót bugyoláld be alufóliába vagy folpackba és tedd be a hűtőbe, 30-40 percre. 

Én ez alatt az idő alatt szoktam a tepsikbe beletenni a sütőpapírt, összetakarítani magam után és előkészíteni a gyúrótáblát és a sodrófát.

A hűtőből kivett és kicsomagolt tésztát vágjad kettőbe és 2-3 laza mozdulattal formáld őket cipókká. Ha elég nagy a gyúrótáblád egymás mellett is kinyújthatod őket, kör alakúra, kb. késhát vastagságúra. 

Én ilyenkor szoktam csicsázni. 😀 Az első 3-4 alkalommal hurkapálcát használtam. Viszonylag sűrűn belenyomkodtam a tésztába és ettől kis mélyedések keletkeztek. Így is jó, de nekem jobban tetszik a szívószálas változat, mert ott lyukacskák lesznek a tésztán és – szerintem – mutatósabb és különlegesebb.

Ezt követően a köröket vágjad 4 részre és a körszeleteket további 3 körcikkre. Ekkor mindenkét köröd 12 szeletből fog állni. Most már mehetnek a tepsibe.

Háromszög alakú, szívószállal kilyuggatott sajtos kréker, sütés előtt
Az utolsó tepsi sajtos krékerem, sütés előtt.

Az előmelegített sütőben 8-10 percnél több nem kell nekik és gyönyörű arany színűek lesznek. 8 percnél mindenképpen nézd meg, mert gyorsan sül és nagyon könnyen megég.

2szög alakú, lyukacsos sajtos kréker
Sajtos kréker – durumlisztből.

BíborHírek! Kérem!

Ugye érdekel, mi jöhet még? Elküldöm Neked. Kérd a Bíborhíreket!

Őszintén érdekel a véleményed! Mit szeretnél itt látni? Miről beszélgetnél a legszívesebben?

Írd meg a Hozzászólásokban vagy a Bíborkalaposok facebook oldalán!

(Visited 126 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..