Adni jó!

Irány a kert – Nyitnikék

Itt a tavasz – irány a kert! 

A házunk mögött lévő kert az életem szerves része. Néha még télen is arra veszem a irányt. A család mosolyogva szokta mondani, hogy nem jön hamarabb a tavasz attól, hogy én azt lesem, zöldül-e már a fű, dalolnak-e már a madárkák.

Irigylem Zelk Zoltánt, mert ő érti „Mit mondanak a madarak”.

Hallgasd csak a cinegét,
azt mondja, hogy: ,,Nyitnikék!

 Elolvadt a hó, a jég
ne aludjon kert, a rét,

az a dolguk: nyitni, nyitni,

virágot, rügyet kinyitni,

nyitni, nyitni, nyitnikék!”

/Zelk Zoltán: Mit mondanak a madarak/

Te honnan tudod, hogy itt van a tavasz?  Persze mondják, írják, mutatják a médiák.  Ja, és majdnem elfelejtettem a naptárt. És a Nap melengető sugarai simogatják az arcodat.

Mi jut eszedbe, amikor egy márciusi reggel meghallod a madárcsicsergést? Új tavasz, új reggel, új ötletek, új tervek! És akár hiszed, akár nem, minden porcikád megtelik energiával. Úgy érzed, hogy minden ötletedet meg fogod valósítani!

Miért a kerttel kezdem?

Egy régi mondás úgy tartja, „az vagy amit megeszel„. Még ma is – a legtöbb családban  – a nő, az anya az, aki a bevásárlólista felelős. Mi kerül a listára, milyen minőségű legyen, honnan kell beszerezni? Ez mind-mind az ő feladata. Ezért aztán az egész család egészségének felelőssége az ő vállán nyugszik. Így van ez nálatok is?

Mitől bio a bio?

Akinek van kertje, az nemcsak azt tudja, hogy mit eszik, hanem azt is, honnan származik az élelme. Tényleg bio, nem csak azt mondják.

A tél folyamán elkészítettem a vetési tervemet, amelyet – már hosszú évek óta – az „öngyógyító kiskert” elvén állítok össze. Ismered?

Ennek az az alapja, hogy a növények éppen úgy viselkednek, mint az emberek. Vannak egymást szeretők, támogatók, védők és vannak egymással nem szimpatizálóak. Vannak „karizmatikus személyiségek”. Ők szinte senkivel sincsenek haragban, képesek –  önös érdek nélkül – bármelyik társukat megvédeni.

Mit is tud még ez a módszer?

Ez a fajta kertművelés megkímél az ásás nehéz fizikai munkájától. A porckorongsérvem és a lumbágóval küszködő férjem mellett ez nyomós érv. Ráadásul a talaj termő rétege legfelül van. Az ásás során ezt befordítanád kb. 20 cm mélyre.

Szerinted, akkor miből táplálkozzon a növény? Azt mondod,  meg kell trágyázni? És ez pontosan így van. Csakhogy – sajnos – ma már a vidéki emberek is, az „illatos” szerves trágya helyett, a kényelmesebb műtrágyázást választják. Bár az is igaz, hogy mára már az élőállatok száma is jelentősen megcsappant.

Ráadásul a bio-, az öko-, az organikus minősítést nagyon szigorú szabályok határozzák meg. Ezért aztán egyre több kiskert tulajdonos, őstermelő és nagygazdálkodó használja a BIOKAL termék családot.

Nos,  ezért is érdemes foglalkozni a dologgal.  Ezzel a módszerrel nem kell semmiféle növényvédő szert használnod.  Nincs méreg, nincs vegyi anyag, nincs kemikália!

Te tudod, hogy mit eszel meg a zöldségekben, gyümölcsökben?

Vitaminokban, nyomelemekben, ásványi anyagokban gazdagnak mondják őket, de nem tudhatod, honnan jöttek, milyen körülmények között nevelkedtek, mit hoztak magukkal?

Amit a saját kertedben nevelsz, a saját palántáidból, arról biztosan tudod, hogy friss. Érett, amikor leszeded, nem kell kezelni semmivel, mert néhány percen belül az asztalodon lesz. Biztosan tudod, hogy egészséges.

Elhiszed, hogy sokkal olcsóbb is? A vetőmagot egyszer – az első évben – meg kell venned. A biomagok drágábbak, mert nem hibrid, hanem csíraképes magokat nevelnek. A következő évben már „fogott magokat” – a saját nevelésű növényeid begyűjtött érett magjait – veted.

Szerinted, kimerül-e a termőréteg? Ez a kert,  az öngyógyító kiskert, ezt nem engedi meg.

Nem ágyásokból és utakból, hanem csak sorokból áll a veteményesed. Minden második sorban és a sorok között is olyan növény van, amelyet virágzás előtt lesarabolsz (pl.: mustár) és ott hagyhatod a földön, vagy leszedheted, megfőzheted, lefagyaszthatod (pl.: spenót).  Ezeknek a gyökerei olyan védőhálót alkotnak, amelyek kiszorítják a gyomokat.

A sarabolás után ott is hagyhatod a zöld növényt. Ezt hívják mulcsnak, amely kettős feladatot lát el.

 1. Egyrészt, gyorsan elszárad, lebomlik és – a saját előállítású komposzt mellett – ez is  táplálja a talajt.
 2. A mulcs – amíg beborítja a földet -, nem engedi kiszáradni azt. Sokkal kevesebbet kell locsolnod.

A klíma változásnak köszönhetően, egyre csökken az összegyűjthető esővíz mennyisége és egyre nő a víz ára.

Milyen kiadásokkal jár az öngyógyító kiskert?

Az első évben

 • bio-vetőmagok beszerzése a kert nagyságának függvényében,
 • ásóvilla, opcionális (nem kötelező)
 • saraboló kapa (amennyiben még nincs),
 • esővízgyűjtő hordó (amennyiben még nincs),
 • Az öngyógyító kiskert c. könyv (1991-ben 150,- Ft-ért vettem, de ma már az internetről ingyenesen letölthető).

A második évtől

 • Az első évben már megvettél mindent.

Mi a haszna az öngyógyító kiskertnek?

 • nincs ásás, nincs kapálás,
 • nincs derék fájás, nincs izomláz,
 • tiszta levegőn végzett testmozgás,
 • egészséges, kemikáliáktól mentes termőtalajból egészséges élelmiszer,
 • vitaminokban, nyomelemekben, ásványi anyagokban gazdag, friss  zöldségek, gyümölcsök,
 • egészséges táplálék, erős immunrendszer,
 • nincs betegség, nincs táppénz, nincs jövedelem kiesés,
 • nincs évente vetőmag költség,
 • csökken a víz számla.

És még valami. Napról-napra, folyamatosan sikerélményhez juttat. A növények meghálálják a gondozást, törődést. Sokat tanulhatsz tőlük. Tudják mi a dolguk és – ha esik, ha fúj – végig csinálják a mag csírázásától a termés érleléséig.

Élj a természet törvényeivel összhangban! Az életed és a családod élete egy próbát megér. Másként nagyon nehéz és nem is olcsó az egészséges élelmiszer beszerzése a családod számára. Mert ugye gondolsz rá?

Neked van kerted? Teraszod vagy erkélyed? Ablakpárkányod biztosan van 🙂
Mit vetettél az idén? Milyen tapasztalataid, ötleteid vannak? 

BíborHírek! Kérem!

Ugye érdekel, mi jöhet még? Elküldöm Neked. Kérd a Bíborhíreket! 

Őszintén érdekel a véleményed! Mit szeretnél itt látni? Miről beszélgetnél a legszívesebben? Írd meg!

Írd meg a Hozzászólásokban vagy a Bíborkalaposok facebook oldalán!

(Visited 360 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .