Adni jó!

„Most kezdődik a, most kezdődik a…

…most kezdődik” a farsang. Írhattam volna azt is, ahogyan a nóta mondja, hogy most kezdődik a tánc.

Hiszen a farsang időszaka azt jelenti, hogy most kezdődik a báli szezon. Na és, tudja valaki, mi is kezdődik még?

Bingóóóóóó!  Ez bizony a gyönyörűséges, ínycsiklandóan illatos fánkok ideje is.

szalagos fánk az igazi, de szándékosan fogalmaztam többes számban, mert többféle variációja ismeretes a elkészítés technikája szempontjából, de még 1-1 technikán belül is a forma, a töltelék, a sütési mód is más-más lehet.

Az elkövetkező bő 1 hónapban – a farsang farkáig – szeretném megosztani Veled a csökkentett szénhidrát tartalmú – ízhatásban a hagyományossal azonos – fánkjaim során gyűjtött tapasztalataimat. A szalagos farsangi lesz az első a sorban.

Néhány gondolat a farsangról

  • A farsang első napja mindig fix, vízkereszt napjára esik, amely minden évben január 6. 
  • A hossza attól függ, mikor kezdődik a nagybőjt ideje.
  • Ez utóbbi határozza meg húshagyókedd, hamvazószerda és torkoscsütörtök dátumát is.
  • Mindez szoros összefüggésben van azzal, hogy mikor lesz húsvét.

Ez így egy több ismeretlenes egyenletnek tűnik. Ígérem, nem fogok matekozni, ezért megmutatom – csak egy gondolat erejéig – a legegyszerűbb számítási módot.

A tavaszi napéjegyenlőség – minden évben március 21. – utáni első holdtöltét – amit ma már minden, magára valamit is adó naptár tartalmaz – követő 1. vasárnap. Ez lesz húsvét napja.

Innen visszaszámolunk 40 napot és megkapjuk a nagybőjt kezdetének dátumát. Ennek a neve – régiesen – farsang farka. Ez a naptári hét tartalmazza a húshagyókeddet, a hamvazószerdát és a torkoscsütörtököt.

Ennél már csak az az egyszerűbb, ha előveszed a naptáradat, megnézed mikor lesz húsvét és visszaszámolod a 40 napot. 🙂

Mióta nincsen farsang szalagos fánk nélkül?

Akár hiszed, akár nem már az ókori rómaiak és a görögök is ettek – a mai fánkhoz ízében – hasonlót. Igaz, az még hosszúkás volt, nem kelt tésztából készült és cukor sem volt benne. Sütés után mézes szirupban áztatták, attól lett édes.

Több vallás kultikus gasztronómiai hagyományai között is szerepel a fánk.

Európában kb. 600 évvel ezelőtt jelent meg, Angliában és a német nyelvterületeken lett igazán népszerű. A németek rengeteg fánk receptet őriznek a mai napig.

A tésztája ekkor még megegyezett a kalács tésztájával, és például a hollandok intenzíven fűszerezték és aszalt gyümölcsökkel fogyasztották, karácsonytól vízkeresztig.

Amerikát ma a fánk evők országának is szokták nevezni, pedig a holland telepesek vitték magukkal a fánk sütés szokását.

Hogyan került hozzánk?

Nem nehéz kitalálni, hiszen a farsanghoz köthető magyar népszokások is germán eredetűek. Ezekkel együtt érkezett a fánk is hazánkba. Az első írásos feljegyzés szerint már 1603.-ban, egy grófi lakoma 7. fogása volt.

Széles körben azonban csak a XIX. században terjed el Magyarországon. A Dunántúlon vált először nagyon népszerűvé és onnan terjed el az egész országban, porcukorral gazdagon meghintve és rummal felturbózott baracklekvárral tálalva.

Tésztája – általában – könnyű, tojásos kelt tészta. Az eredeti recept szerint – a tojás sárgáján túl – a hozzávalók:
fehér-liszt, tej, élesztő, vaj, cukor, porcukor, vaníliacukor, rum, csipet só, olaj vagy zsír a kisütéséhez és baracklekvár a tálalásához.

Ez így nagyon magas kalória tartalmú és a többféle cukor használata sem válik az egészségünkre.

Lehet másként is csinálni?

Igen, lehet. Én már évek óta másként csinálom és most elárulom a módját. A végén pedig számolunk.

A szénhidrát csökkentett farsangi fánkom receptje az alábbi linken található:

https://biborkalaposok.hu/farsangi-fank

Milyen kihívás elé állítod magadat az új évben?

Írd meg itt a Hozzászólásokban vagy a facebook oldalunkon! Őszintén érdekel a véleményed, hidd el!

BíborHírek! Kérem!

Amennyiben érdekesnek és/vagy hasznosnak tartod, amivel itt találkoztál, csatlakozz azokhoz, akik már elsőkézből olvassák az új írásaimat! Elküldöm Neked. Kérd a Bíborhíreket!

Írd meg bátran, mit szeretnél itt látni? Miről beszélgetnél a legszívesebben?

(Visited 267 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .