Adni jó!

Tamás – tényleg?

 

Március 07. – a Tamások névnapja. Miért kell egy névnek 10 alkalom az ünneplésre? 4 a naptárba és 5 naptáron kívül.

Magyarázza már meg ezt valaki! De tényleg!

„Tamás, aki jobb ember, mint három más” – egy népi regula szerint. Időjós nap szeretne lenni, de mégsem jósol, ezt inkább rábízza Franciskára. 😀

Mit is akar ez jelenteni?

Csupán csak annyit, hogy örülhetünk, tényleg itt a tavasz, mert ez már Kikelet hava. És ezt még az sem fogja megakadályozni, ha esetleg csúfságos vihar vagy hóförgeteg érkezne hozzánk. Olyan hideg már nem lesz, mint az “emberes” hónapokban volt.

Bár az időjárás szeret tréfálkozni, hiszen januárban nincs „ember”, mégis szívtunk a zord hideg, az ónos eső, a jeges utak és egyéb úri huncutságai miatt. Ja, és a gázszolgáltató is csak zimankó után jött leolvasni és jól megdobta vele az éves elszámolás végösszegét. 🙁

Nézzük meg más oldalról is Tamás napját!

Küzdök a bőség zavarával, mert van néhány Tamás nevű ismerősöm, de hogy kinek melyik az igazi ünnepnapja, abban nem vagyok biztos, sajnos. 🙁
Nem csinálok belőle kardinális kérdést, de sem trollkodni nem szeretnék, sem nevetségessé válni. Bocs, ilyen vagyok!

Hülye egy helyzet, tudom.

Egyrészt, eléggé különclegesek vagyunk a világban ezzel a névnaposdival.

Másrészt, a magyar embernek mindig talál magának alkalmat, amikor ünnepelni akar. 🙂

Szerintem, ez az egész azért van, mert az utónév- és naptárkészítők nagyon szabadjára engedték magukat. Odáig rendben is van dolog, hogy az esztendő 365 napját nem egyszerű belakni a névnapokkal.

Elvileg vannak olyan napok, amelyek kizárólagosan csak ünnepek. Gyakorlatilag azonban már  ezek háttérében itt is vannak névnapok.

Miért mondom ezt?

Íme a kínálat:

  1. január 28.
  2. június 22.
  3. július 3.
  4. július 6.
  5. augusztus 25.
  6. szeptember 22.
  7. október 2.
  8. december 21.
  9. december 29.

is a Tamások névnapja.

Nem ők az egyetlenek, akik tobzódnak a névnap választási lehetőségekben. Csak egyetlen példát mondok még a sok-sok közül.
A Ferencek 7 nap közül mazsolázhatnak. 🙂 Ebből 3 benne van a naptárakban is, a további 4 pedig naptáron kívül, az utónévkönyvekben.

Nem irigylem én tőlük, hiszen nekem is van – a 365-ből – fél napom a naptárban.  Értem én, hogy Ádám-Éva úgy összetartoznak, mint a borsó meg a héja, de Ádám mégis kapott még egy önálló napot, a szeptember 9. napját.

Az igazsághoz az is hozzátatozik, hogy – természetesen – a női nevek között is találunk jó néhányat, akik hasonló „kiváltságokat” élveznek.

Tudom én és el is fogadom, hogy minden szülőnek szíve joga olyan nevet adni a gyermekének, amelyik neki leginkább tetszik. Azt sem vonom kétségbe, hogy az ünnepnap eldöntése is az ő privilégiuma. Kezdetben.

Gondoltad volna, hogy van olyan naptári nap, amikor 26 név vár a köszöntésre. Nézd csak meg ezen az oldalon – ahol a nevek dömpingje van – mit találsz márciusban! Konkrétabban: március 16. alatt!

Nincs is ezzel nekem semmi gondom és a világbéke sem ezen múlik, 🙂 ám néha kihallatszik, amikor gondolkodok a körülöttem lévő furábbnál furább dolgokon. Ezzel nem vagyok egyedül, szerintem.
Nekem ez az önmaguktól rendeződő dolgok kategóriája, mert elég csak kimondani vagy leírni, mi is jár a fejemben és zsupsz, máris  helyére kerülnek a dolgok.

De tényleg, tudja valaki, miért kell egy névnek 10 alkalom a naptárba?

BíborHírek! Kérem!

Ugye érdekel, mi jöhet még? Elküldöm Neked. Kérd a Bíborhíreket!

Őszintén érdekel a véleményed! Mit szeretnél itt látni? Miről beszélgetnél a legszívesebben?

Írd meg a Hozzászólásokban vagy a Bíborkalaposok facebook oldalán!

(Visited 233 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .