Adni jó!

Milyen hosszú a bakancslistád?

Minél hosszabb a bakancslistád,annál több még a tenni valód, az előtted álló életben.

Írj egy jó hosszú listát, azokról a vágyaidról, amelyek megvalósulása bearanyozza az életedet. Arra fog megtanítani, hogy tegyél meg mindent, amit később biztosan nem bánnál meg. Soha nem késő!

Itt toporgok az örökké szépek ünnepe után, Karácsonynak küszöbén, a 2014. esztendő előszobájában és azon tipródok, szabad-e ilyen fennkölt és ünnepi hangulatban komoly dolgokról beszélni.

Aztán eszembe jut 2005. november 10. és úgy döntök, hogy szabad. Sőt kötelező, mert azt a Karácsonyt a nem kívánom egyetlen embernek sem.
Átlagos csütörtöki napnak indult, de sorsfordító dátummá lett. Megtudtam,  agydaganatom van és operálni kell. Az egészségügy már akkor sem volt a helyzet magaslatán. Év vége volt, a pénzük fogytán, így csak azzal tudtak biztatni, hogy „amennyiben december 16-ig telefonálunk, hogy jöjjön be, akkor még az idén el tudjuk végezni a műtétet”.
Hát, nem jött telefonhívás. De jött a Karácsony, jött a szilveszter és jött a boldog új év. 🙁 Bizonytalansággal és félelemmel teli hetek következtek. Meg kell mondani a gyerekeimnek, de hogyan? Mit mondjak nekik, hogy tartsam bennük a lelket?

„Jutott eszembe számtalan” egyáltalán nem szép gondolat. 🙁

Ez hogy történhetett? Miért pont én? Mi lesz most? Túl fogom élni? Mi lesz, ha nem jól sikerül a műtét? Béna leszek? Szellemi fogyatékos leszek? Életem végéig a családom jó indulatára leszek utalva? Mennyi időm van még hátra?

Voltam én már máskor is beteg, voltak komolynak mondott problémáim. A legcifrább talán az volt, amikor 21 éves koromban, „tévedésből”, kivették az epémet. Ne örülj, mert a pöttyös májam ma is megvan. 🙂

A lényeg, a nyitott koponyaműtét sikerült, itt vagyok és egy új világot építek.  A hogyanok és a miértek azonban nem hagytak nyugodni. Beleástam magamat – jó mélyen – a témába.

Úgy gondolom, Neked is jogod van az egészséges, boldog és gazdag élethez.

Mit tehetek érted?
Én okultam a saját káromból. Legyél sokkal bölcsebb nálam, tanulj az enyémből! Ezért hintem az igét.

Miben tudok segíteni Neked?
Kezdjük az elején!  Tudod mi a GÉK? Fogadjunk, hogy nem, hiszen ezt a rövidítést én alkottam. Azon kockázati tényezők, idegen szóval rizikófaktorok nevének a kezdőbetűiből, amelyek – akár tudsz róluk, akár nem – veled élnek. Sőt, benned élnek és alattomosan támadnak.

Hát, nem a „Géza kék az ég” rövidítése, de segít megjegyezni, hogy:

Genetika
– Életmód
– Környezeti ártalmak

A genetika – belénk lett kódolva. Úgy tartják, hét generációra, azaz 7×30= 210 évre visszamenőleg, hordozzuk a hajlamainkat magunkban. Az arcvonásainkhoz, szemünk- vagy a hajunk színéhez hasonlóan, ezeket is tovább adjuk gyermekeinknek, az ő gyermekeinek, hetedíziglen.
Visszautasíthatatlan? Igen.

Az életmódunk – a családi kötelezettségeink, a főnökünk-, az ügyfelek- és a saját igényeink kielégítése fontosak. Most. A rohanásban észre sem vesszük a túlhajszoltságot, a rossz táplálkozási szokásokat, a rendszeres testmozgás hiányát.
Megelőzhető? Igen, megoldottam.

környezetünk – az elmúlt 10 évben kicserélődött. A civilizáció előnyei folyamatosan újabbnál újabb problémákat hoznak az életünkbe. Az elektromos berendezések– és eszközök, a mobiltelefon, a benzingőz, a szennyezett vízkészlet, a tarlóra vágott erdők, a kemikáliák. Számtalan ilyen technikai kütyü vesz körül, hatótávolságukon belül.
Kivédhető? Igen, nálam működik.

Külön-külön és egymással karöltve is kifejthetik és ki is fejtik – nem éppen áldásos – hatásaikat.

Mit okozott nekem a GÉK?

  • Genetika – Az apám és az anyám epés volt, apai nagyanyám alul működő pajzsmiriggyel küzdött. Az epémet kivették, a pajzsmirigyem elsorvadt.
  • Életmód – Az érettségi óta folyamatosan dolgozom. A gyerekekkel reggelente szaladtam a bölcsibe, az oviba és kísértem őket az iskolába. Közben háztartást vezettem/vezetek. Évtizedeken át nem reggeliztem, ebédre többnyire hideg kaját ettem. Munkaidő után összeszedtem a gyerekeket, bevásároltam, vacsorát főztem és mind eközben házi feladatot írtunk és tanultunk. Ha szerencsénk volt 8 óra előtt már meg is vacsoráztunk. Fürdés, esti mese/rövid beszélgetés, alvás, mert másnap indul a mókuskerék elölről. A munkahelyi stressz, a szellemi túlterheltség eleinte csak fejfájásokat, migrént okozott, aztán lett belőle az agydaganat.  A fizikai túlhajszoltság és kimerültség porckorongsérvet eredményezett.
  • Környezeti ártalmak – Nagyvárosban élek. Magasfeszültségű tömegközlekedési eszközökkel utazom. Van televízióm, mikrohullámú sütőm, mobiltelefonom, számítógépem és még mennyi minden elektromos izémizém, mint bárkinek ebben a országban. A víz a csapból folyik, „ki tudja honnan és merről”. Valamennyi magában hordozza a daganatos betegségek lehetőségét.

Szépíthetném a dolgot, de nem teszem. Minek? Ez a játszma 2:1-re áll, mégpedig a rajtunk kívül álló dolgok javára. 🙁 Túl nagy árat fizetünk a kényelmünkért. Szerinted is?

Van veszteni valód? Igen.
Szeretnéd megnyerni ezt a meccset? Igen.
Segítek Neked? Igen.

Nekem már van Test-Őröm. A természet teljes erejével vigyáz Rám, mert még hosszú a bakancslistám.

Még több jó hírt, kipróbált ötletet és egyéni tapasztalatot szeretnél?

BíborHírek! Kérem!

Ugye érdekel, mi jöhet még? Elküldöm Neked. Kérd a Bíborhíreket!

Őszintén érdekel a véleményed! Mit szeretnél itt látni? Miről beszélgetnél a legszívesebben?

Írd meg a Hozzászólásokban vagy a Bíborkalaposok facebook oldalán!

(Visited 117 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .