Adni jó!

Víz, víz, tiszta víz

Mi a legaktuálisabb napjainkban? Hát persze! A víz. A tiszta víz!

Ebben a tikkasztó hőségben egy kis felfrissülés mindenkinek jár! Igyál folyamatosan tiszta vizet!

A tiszta víz az élet alapja

 

Embere (no meg asszonya) válogatja, hogy ezt ki-ki miképpen teszi. Legjobb ilyenkor a hűs hullámokban vagy a vízparton az árnyékban élvezni a szabadságot. Akinek ez nem adatott meg, annak marad a lakás, amelyből – mindenki a saját ötlete és lehetősége alapján – igyekszik kizárni a kánikulát.

És inni-, és inni-, és inni- és INNI KELL!!!!!!!!!!!!!!!! Így, csupa nagy betűvel.

Tudod, hogy amikor Te úgy érzed, szomjas vagy, akkor a sejtjeid már órák óta szomjaznak?

Tudod-e, mennyi vízre van szükséged ahhoz, hogy a szervezeted egészséges maradjon? Testsúly 10 kilogrammonként 3,3 dl-re.

Hány kg vagy? 50-60? Talán 70? Ez azt jelenti, pl. egy 70 kg-os ember esetében 7×3,3 dl=23,1 dl=2,31 liter= 2 liter és 3 deciliter folyadékot – lehetőleg tiszta vizet! – kell meginnia naponta? És ebbe nem számít bele a kávé, a tej, a leves és a gyümölcs. Ja, és a cukros üdítők is felejtősek! Az alkoholról már ne is beszéljünk 🙂

A tested okos, túlélésre van programozva  és beindítja az „aszály programot”. Elvárja, hogy az elveszített napi 3-4 literfolyadékot visszakapja. Ezt a folyadék veszteséget tovább növeli a fokozottabb izzadás. A kipárolgás és kiürítés során fontos ásványi anyagokat veszít a szervezeted. Például a nátrium hiány okozhat fáradékonyságot, gyengeséget, de akár eszméletvesztést is. Súlyosabb esetben görcsrohamot, amely kezelés nélkül, akár halálos is lehet. Mindez a csökkent vízfogyasztás és a megnövekedett folyadék veszteség következménye.

Mit tehetsz? Mit tegyél? Vigyázz magadra!

  1. Számold ki a szervezeted napi víz igényét és gondoskodj róla, hogy ezt meg is kapja! A legjobb, ha jó minőségű vizet iszol.
  2. Honnan tudod, hogy nem száradtál-e ki? Nem elég a tükörbe nézni és megállapítani, hogy még nem vagy „asztalt szilva” 🙂  Te is szoktad látni, hogy milyen színűt pisiltél?
    –         amikor megfelelő mennyiségű tiszta vizet ittál vagyis  hidratált a tested, színtelen vizeletet bocsát ki magából. Mint a szökőkút: felül be, alul ki 🙂
    –         az enyhe dehidráltság azt jelenti, kevés a bevitt tiszta víz és a vizeleted színe sárga. Voltál már laborvizsgálaton, ahol vizelet mintát kértek? És milyen színű volt? Azért mentél oda, mert egészséges voltál?
    –         a tested súlyos kiszáradását – az acetoson illatú leheleten túl – a narancssárga vagy sötét színű vizelet mutatja.
  3. Tegyél egy csipetnyi tengeri t – de tényleg csak egy csipetnyit és tényleg tengerit – minden pohár vízbe.

Ez a legkevesebb, amit megtehetsz magadért és ugye látod, hogy ez nem pénz kérdése.
Emlékszel még?  „Tíz, tiszta víz. Ha nem tiszta vidd vissza, ott a szamár megissza.” Óvodás korodban még tudtad, nem okos ember, aki nem a tiszta vizet issza.

Ugye, hogy ugye?

Még több jó hírt, kipróbált ötletet és egyéni tapasztalatot szeretnél?

BíborHírek! Kérem!

Ugye érdekel, mi jöhet még? Elküldöm Neked. Kérd a Bíborhíreket!

Őszintén érdekel a véleményed! Mit szeretnél itt látni? Miről beszélgetnél a legszívesebben?

Írd meg a Hozzászólásokban vagy a Bíborkalaposok facebook oldalán!

(Visited 142 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .