Adni jó!

Miből lesz az érszűkület?

Az érszűkület orvosi neve: arterioszklerózis, a verőerek betegsége. 

Magyarul: arterio vagy artéria jelentése verőér + szklerózis, amely hegesedést, megkeményedést, meszesedést jelent. Miből képződnek?
Sajnos Magyarországon vezetik a szív- és érrendszeri betegségek a halálozási statisztikát. Ismerd meg, miből lesz az érszűkület, hogy meg tudd előzni a kialakulását.

Történt valami nagyon felkavaró dolog, megosztom Veled. Előre szólok, nem egy könnyed lányregény következik.

Régi újságírói szlogen, hogy a téma az utcán hever. Szó szerint így történt.

A szemem láttára esett össze egy férfi az utcán. Még a HÉV-re vártam, miközben  megjöttek a mentők és elvitték. Két hét múlva a helyi újság „katasztrófa” rovata, néhány soros hírben közölte, hogy egy 41 éves fiatalember infarktust kapott. Az esetnek szemtanúja volt az újság egyik munkatársa – aki ismerte őt – és meglátogatta a kórházban. Az ott készült cikkből az is kiderült, hogy korábban  soha semmi baja nem volt a fiatalembernek, de most azt mondták neki, hogy magas a koleszterin szintje és diétáznia kell. Jó lenne sportolni is valamit! Három iskolás korú gyereke van és napi kb. 11-12 órát van távol a családjától. Keresi a megoldást, mert élni szeretne. Gyerekeket nevelni, dolgozni, kirándulni, ünnepelni, szeretni. Egyszóval, élni. Egészségesen!

No, akkor vágjunk bele!  Kezdjük az elején.

Tudod, mi is az a koleszterin? A koleszterin egy „két arcú” zsírfajta.

  •  Van jó koleszterin és
  •  van rossz koleszterin. 

Az állati eredetű táplálékokban található.

Mit érdemes tudni róla?

Fontos szerepe van a tested működésében. Nélküle nem tudnának szövetekké összeállni az azonos működésű sejtjeid, például:

  • a magzati fejlődés esetében,
  • a születés utáni növekedés során,
  • egy-egy sérülés vagy műtét után.

Három fő csoportja van:

  1. hámszövet (bőr- és nyálkahártya),
  2. kötő- és támasztószövet ( porc, csont, vér, zsír),
  3. izomszövet (sima, haránt, szív).

A szervezeted nagyon okos és mindent tud. A májad képes előállítani a tested számára elegendő koleszterint. Ezért aztán nagyon figyelj oda a táplálékkal bevitt zsír mennyiségére és minőségére!

Miért úsznak a zsírcseppeket a leves tetején? Azért, mert a zsír nehezen oldódik a vízben. Így van ez a testedben is. Hiszen – ahogyan korábban már említettem – a koleszterin egy zsírfajta. Ezért aztán – a vérben történő haladásához –  segítségre van szüksége. Ez a „mankó” egy fehérje burok, amelynek sűrűsége függvényében születik az LDL (a gengszter) és a HDL (a zsaru).

A kártékony LDL

A koleszterin túlnyomó részét az LDL tartalmazza. A májból a vér szállítja el a különböző szerveidhez.

Amikor túl sok LDL (gengszter) kering a véráramban, a falósejtjeid akcióba lépnek és „bekebelezik” őket. A csata fáradalmait ki kell pihenniük, ezért tábort vernek és letelepednek az ereid falaiban.

A háború azonban folytatódik, mert az LDL sereg csak jön, csak jön és egyre több falósejted piheg tele pocival az érfalakon. Így aztán – lassan, de biztosan – lerakódások képződnek az érfalak belsejében, létrejön az érszűkület, az érelmeszesedés.

A jó indulatú HDL

Nézd csak, mit tud  „a zsaru”?

Kis mérete ellenére óriási hatással van az LDL-re. Igazi kommandósFelveszi az érfalakról a lerakódott káros koleszterint és visszazsuppolja a májba. Ott aztán beindul az automata mosógép és így a szervezetedet megszabadítja a káros koleszterinektől.

Amikor a gyógyítók azt mondják, hogy magas a koleszterin szinted, majdnem minden esetben a káros és veszélyes LDL-koleszterinről beszélnek és az érszűkületre gondolnak.

Van még egy fontos zsírfajta a véredben, a trigliceridek. Egy részük azokból a zsírokból származik, amelyeket – egy az egyben – zsírként eszel meg. Ugyanakkor a cukrokból, a szénhidrátokból is képes a szervezeted a zsírt előállítani.

Emlékszel? A szervezeted nagyon okos és mindent tud. A hasnyálmirigy termeli az inzulin nevű hormont azért, hogy a tested működéséhez szükséges energia tárolására mindig legyen elegendő mennyiségű zsír. A zsír anyagcseréd állapotának megítélésében a triglicerid érték ismerete a támpont.

Bizony, bizony. Zsír nélkül nem lenne több energiád, mint amennyi a vegetatív működésedhez (pl.: légzés, szívműködés, pislogás, a haj-, a szőrzet- és a körmök növekedése, az emésztés stb.) szükséges. Első hallásra azt gondolnád, hogy minél több zsír raktározódott el a sejtekben, annál több az energia. De ez, óriási tévedés. Hiszen a többlet zsír – előbb vagy utóbb – megjelenik háj formájában. Ez pedig nem csak esztétikai kérdés. De nem ám. Mert minél több hájat kell cipelned, annál hamarabb elfogy az erőd, legyengül az immunrendszered és a betegség is könnyebben elbánik Veled.

Hogyan tudsz védekezni ellene? Van egy jó hírem és van egy rossz hírem!

A rossz hír az, hogy ma már édeskevés, ha csak az összkoleszterin szintedet vagy az LDL koleszterinedet akarod csökkenteni, vagyis kevesebb zsírral, cukorral, szénhidráttal terheled a szervezetedet.
Ennél többet kell tenned!

És most jön a jó hír! Van megoldás! Elengedhetetlen a HDL-koleszterin növelése. Fel tudod turbóznod a „kommandódat”.

Igen, bizony jól gondolod! A probléma legegyszerűbb, legolcsóbb és legfájdalom mentesebb megoldása az életmód váltás.  Ami együtt jár a  táplálkozási szokásaid megreformálásával és egy kis testmozgással. Ha elég kitartó és következetes vagy, akkor már nagyon hamar érezheted a kézzel fogható pozitív eredményét.

Még több jó hírt, kipróbált ötletet és egyéni tapasztalatot szeretnél?

BíborHírek! Kérem!

Ugye érdekel, mi jöhet még? Elküldöm Neked. Kérd a Bíborhíreket!
Őszintén érdekel a véleményed! Mit szeretnél itt látni? Miről beszélgetnél a legszívesebben?
Írd meg a Hozzászólásokban vagy a Bíborkalaposok facebook oldalán!
(Visited 250 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .