Az érszűkület orvosi neve: arterioszklerózis, a verőerek betegsége.
Magyarul: arterio vagy artéria jelentése verőér + szklerózis, amely hegesedést, megkeményedést, meszesedést jelent. Miből képződnek?
Sajnos Magyarországon vezetik a szív- és érrendszeri betegségek a halálozási statisztikát. Ismerd meg, miből lesz az érszűkület, hogy meg tudd előzni a kialakulását.
Történt valami nagyon felkavaró dolog, megosztom Veled. Előre szólok, nem egy könnyed lányregény következik.
Régi újságírói szlogen, hogy a téma az utcán hever. Szó szerint így történt.
A szemem láttára esett össze egy férfi az utcán. Még a HÉV-re vártam, miközben megjöttek a mentők és elvitték. Két hét múlva a helyi újság „katasztrófa” rovata, néhány soros hírben közölte, hogy egy 41 éves fiatalember infarktust kapott. Az esetnek szemtanúja volt az újság egyik munkatársa – aki ismerte őt – és meglátogatta a kórházban. Az ott készült cikkből az is kiderült, hogy korábban soha semmi baja nem volt a fiatalembernek, de most azt mondták neki, hogy magas a koleszterin szintje és diétáznia kell. Jó lenne sportolni is valamit! Három iskolás korú gyereke van és napi kb. 11-12 órát van távol a családjától. Keresi a megoldást, mert élni szeretne. Gyerekeket nevelni, dolgozni, kirándulni, ünnepelni, szeretni. Egyszóval, élni. Egészségesen!
No, akkor vágjunk bele! Kezdjük az elején.
Tudod, mi is az a koleszterin? A koleszterin egy „két arcú” zsírfajta.
- Van jó koleszterin és
- van rossz koleszterin.
Az állati eredetű táplálékokban található.
Mit érdemes tudni róla?
Fontos szerepe van a tested működésében. Nélküle nem tudnának szövetekké összeállni az azonos működésű sejtjeid, például:
- a magzati fejlődés esetében,
- a születés utáni növekedés során,
- egy-egy sérülés vagy műtét után.
Három fő csoportja van:
- hámszövet (bőr- és nyálkahártya),
- kötő- és támasztószövet ( porc, csont, vér, zsír),
- izomszövet (sima, haránt, szív).
A szervezeted nagyon okos és mindent tud. A májad képes előállítani a tested számára elegendő koleszterint. Ezért aztán nagyon figyelj oda a táplálékkal bevitt zsír mennyiségére és minőségére!
Miért úsznak a zsírcseppeket a leves tetején? Azért, mert a zsír nehezen oldódik a vízben. Így van ez a testedben is. Hiszen – ahogyan korábban már említettem – a koleszterin egy zsírfajta. Ezért aztán – a vérben történő haladásához – segítségre van szüksége. Ez a „mankó” egy fehérje burok, amelynek sűrűsége függvényében születik az LDL (a gengszter) és a HDL (a zsaru).
A kártékony LDL
A koleszterin túlnyomó részét az LDL tartalmazza. A májból a vér szállítja el a különböző szerveidhez.
Amikor túl sok LDL (gengszter) kering a véráramban, a falósejtjeid akcióba lépnek és „bekebelezik” őket. A csata fáradalmait ki kell pihenniük, ezért tábort vernek és letelepednek az ereid falaiban.
A háború azonban folytatódik, mert az LDL sereg csak jön, csak jön és egyre több falósejted piheg tele pocival az érfalakon. Így aztán – lassan, de biztosan – lerakódások képződnek az érfalak belsejében, létrejön az érszűkület, az érelmeszesedés.
A jó indulatú HDL
Nézd csak, mit tud „a zsaru”?
Kis mérete ellenére óriási hatással van az LDL-re. Igazi kommandós! Felveszi az érfalakról a lerakódott káros koleszterint és visszazsuppolja a májba. Ott aztán beindul az automata mosógép és így a szervezetedet megszabadítja a káros koleszterinektől.
Amikor a gyógyítók azt mondják, hogy magas a koleszterin szinted, majdnem minden esetben a káros és veszélyes LDL-koleszterinről beszélnek és az érszűkületre gondolnak.
Van még egy fontos zsírfajta a véredben, a trigliceridek. Egy részük azokból a zsírokból származik, amelyeket – egy az egyben – zsírként eszel meg. Ugyanakkor a cukrokból, a szénhidrátokból is képes a szervezeted a zsírt előállítani.
Emlékszel? A szervezeted nagyon okos és mindent tud. A hasnyálmirigy termeli az inzulin nevű hormont azért, hogy a tested működéséhez szükséges energia tárolására mindig legyen elegendő mennyiségű zsír. A zsír anyagcseréd állapotának megítélésében a triglicerid érték ismerete a támpont.
Bizony, bizony. Zsír nélkül nem lenne több energiád, mint amennyi a vegetatív működésedhez (pl.: légzés, szívműködés, pislogás, a haj-, a szőrzet- és a körmök növekedése, az emésztés stb.) szükséges. Első hallásra azt gondolnád, hogy minél több zsír raktározódott el a sejtekben, annál több az energia. De ez, óriási tévedés. Hiszen a többlet zsír – előbb vagy utóbb – megjelenik háj formájában. Ez pedig nem csak esztétikai kérdés. De nem ám. Mert minél több hájat kell cipelned, annál hamarabb elfogy az erőd, legyengül az immunrendszered és a betegség is könnyebben elbánik Veled.
Hogyan tudsz védekezni ellene? Van egy jó hírem és van egy rossz hírem!
A rossz hír az, hogy ma már édeskevés, ha csak az összkoleszterin szintedet vagy az LDL koleszterinedet akarod csökkenteni, vagyis kevesebb zsírral, cukorral, szénhidráttal terheled a szervezetedet.
Ennél többet kell tenned!
És most jön a jó hír! Van megoldás! Elengedhetetlen a HDL-koleszterin növelése. Fel tudod turbóznod a „kommandódat”.
Igen, bizony jól gondolod! A probléma legegyszerűbb, legolcsóbb és legfájdalom mentesebb megoldása az életmód váltás. Ami együtt jár a táplálkozási szokásaid megreformálásával és egy kis testmozgással. Ha elég kitartó és következetes vagy, akkor már nagyon hamar érezheted a kézzel fogható pozitív eredményét.
Még több jó hírt, kipróbált ötletet és egyéni tapasztalatot szeretnél?