Adni jó!

Mire érdemes figyelned?

Mire, mire? Hát saját magadra érdemes figyelned. A szíved, a lelked és a tested üzenetére, mert az elhatározásaid mögött mindig áll valamilyen emóció, érzelem.

Ahogyan mások „test-beszédéből” – egy mosolyból, egy grimaszból, egy legyintésből – tudod azt is, amit nem mondanak ki, a magadéra is érdemes figyelned.

Reggeli készülődés forrása: dressing-carrie-bradshaw.skyrock.com

Megérsz magadnak annyit, hogy egy lélegzetvételnyi időre befelé figyelj? Az ösztönös reakcióid megmutatják Neked a helyes utat.

Állj meg pillanatra, hunyd le a szemed és emlékezz csak vissza a ma reggelre! Látod magad a ruhás szekrényed előtt és keresed, mi legyen a mai szerkód?
Mi alapján szelektálsz?

  • Milyen évszak van: Mennyi a hőmérséklet?  – Esik-e valamilyen csapadék?
  • Milyen feladatok várnak Rád: Otthon leszel vagy házon kívül? – Egyedül vagy csapatban?

Na, és végül mit veszel fel?

  • Amilyen stílus bejön Neked: sportos – üzleties – konzervatív – trendi
  • Amelyik színt kedveled: piros – kék – sárga – zöld – barna – hupi-lila
  • Amihez vettél kiegészítőiket: táska – ékszer – kalap – nyakkendő – sétapálca 🙂

Kiveszel egy ruhát és azt mondod: – Ez jó lesz. Ez tetszik. Ezt szeretem.
Esetleg éppen az ellenkezője történik? – Hú, csak ezt ne! De kár, hogy ma ezt nem vehetem fel.

Látod a különbséget? Az első körben racionálisan felméred a külső kényszerítő erőket, majd kiveszed azt a ruhát, amelyik a legszimpatikusabb, abban a pillanatban.
Mindannyian így vagyunk ezzel, legyünk akár nőből, akár férfiből. Az életkorunknak sincsen semmilyen befolyása, ráhatása erre. Csak zárójelben jegyzem meg, kivéve 2 sajátos korszakunkat:

  • amikor az 3-8 év közötti gyerek hisztizik: – Ezt nem veszem fel! A másik nadrágot akarom!
  • amikor a 13-18 év közötti kamasz szülője cirkuszol: – Márpedig ezt nem veszed fel!

Zárójel bezárva. 🙂

Így van ez minden egyes kisebb és nagyobb döntésünk során. Akkor is, amikor elhatározod, teszel valamit az egészséged érdekében. Eredménye a rövid távú gondolkodásnak is lesz, de az igazi értelmét az fogja adni, amikor élethosszig tartó programként kezeled.

Egyéne válogatja, ki mit tekint rövid vagy hosszú távnak. Függ az életkorodtól, a kitűzött cél nagyságától, de legfőképpen attól, mennyire ismered magadat.

Amikor nagy fába vágod a fejszédet, a szokásosnál jobban figyelj a magadra! Józan paraszti eszeddel kitűzöd a célodat, felvázolod a legfontosabb állomásokat/szinteket. Az önismereted alapján meg fogod tudni pontosan határozni a teendőidet, hiszen felméred mire is vagy képes. Bátran alapozz az eddigi tapasztalataidra. Keress a múltadban egy hasonló horderejű eseményt és emlékezz vissza rá, miért sikerült vagy miért nem sikerült.

Megmutatom, mire gondolok.
Eldöntöttem, hogy legyőzöm a diabetest. – Ez a külső kényszerítőm.
Szeretnék egészséges lenni és még néhány évtizedig élni. – Ez a belső kényszerítőm.
Tudom, hogy elnéző vagyok magammal bizonyos dolgokban és ezért könnyen elveszíthetem a célt a szemem elől. – Ez önismeret és tapasztalat. Félek, ez most akár halálos is lehet. – Ez belső kényszerítőm.
Kinek van kedve egy ilyen ostobaság miatt – idő előtt – itt hagyni a szeretteit? Nekem nincs. – Belső kényszerítőm.
Ráadásul a statisztikák is azt mutatják, hogy nem vagyok egyedi eset. – Ez is tapasztalat.

KSH adatok alapján

Az adatok egy 2014. évi felmérésből származnak és Wikipédián találtam rá. Nézd csak meg ezt a táblázatot. Igaz kicsit „átdolgoztam”, de csak a látvány kedvéért. A világon mindenütt folyamatosan emelkedik a cukorbetegek száma és sajnos ez így van Magyarországon is, sajnos. A lakosságnak akkora része szenved és küzd ezzel az alattomos betegséggel, mint a fővárosunkban a budai oldalon élők száma. Remélem megbocsátjátok Budán lakó kedves Olvasóim, hogy ilyen durva szemléltető módot választottam. Ugye döbbenetes?

Márpedig, ha másnak is vannak ilyen vagy hasonló gondjai az életében, akkor kutya kötelességem megosztani az ismereteimet, hogy minél többen át tudják ugrani vagy legalább kikerülni 🙂 azokat a hibákat, amelyeket nekem nem sikerült. Ha már 1 embernek segítek vele, nem életem hiába.

Rám mindig nyomasztóan hatnak a nagy célok, a hatalmas kihívások – először. Ezért aztán „felszeletelem” őket, mert így már el tudom képzelni és biztosan megvalósítom. – Ez önismeret.
Speciel ez nagyon jó arra is, legyenek útközben sikerek, örömök. Mindegy mekkorák, csak legyenek. Töltsön el az elégedettség finom és büszke érzése, mert így lesz erőm végig csinálni. – Ez is önismeret.

Az orvosok szerint a legtöbbet az fog segíteni, ha leadom a súlyfeleslegemet. Na, innen már ismerős a dolog. Nem ez lesz az első diétám.

A „Megváltoztatom” névre keresztelt projektem bevezető szakasza – úgy tervezem – egy évig fog tartani. Biztosan lesznek kisebb-nagyobb kihívások.
Számoljunk csak! Mire is számítsak?
Naponta 1 alkalom =   365 kísértés
Óránként számolva = 8760 bűnbe esés – 24 órával számolva, mert ugye az éhes disznó, makkal álmodik. 🙂

Ki garantálja nekem azt, hogy az ébrenlét 5840 csábító órájának ellent tudok állni? Senki más, csakis saját magam.

1. lépés: Étrend 2 hétre + bevásárló lista
Naponta maximum 5 étkezésből összehoztam az 1000 kcal tápértéket, amely csak 140 gr szénhidrátot tartalmaz.Elkészítettem hozzá a bevásárló listát is. Online, házhoz szállítással elküldtem a megrendelést.

2. lépés: Megérkezett minden, a házhoz szállítás tökéletes működött most is, mint eddig bármikor.
Elárulok egy trükköt. Különböző magvakat – földimogyorót, tökmagot, napraforgómagot, lenmagot, fenyőmagot – is rendeltem. Bármelyik felhasználható – szinte bármilyen kajához. Nemcsak a salátákhoz, hanem a főzelékekhez, körítésekhez, főtt tésztákhoz. Próbáld ki! Finom, változatos ízeket ad és még egészséges is.
Nasiként is tökéletes, bár a lenmagot erre nem szoktam használni, de ismerek olyat, aki kiskanállal eszi. 🙂

Van egy nulladik lépésem, a biztosabb siker érdekében.  Ez egy exel tábla, ezért kellett 2 sorra bontanom itt, mert amelyet a házhoz szállító cég rendelési sorrendje alapján készítettem el. Nagyon meggyorsítja a rendelés elkészítését.

A „Kaja” a menüt akarja jelenteni. 🙂 A dátum-jegy-minőség oszlopoknak különcleges jelentősége van. Ez megér egy önálló „misét”. Hamarosan olvashatod. 

Szóval, figyelj

  • a tapasztalataidra,
  • a megérzésedre,
  • a figyelmeztető jelekre

addig, amíg még időben vagy.

Ja, és figyelj csak rám! Ismerd meg az előzményeket és drukkolj nekem, hogy sikerüljön a változtatás.

Még több jó hírt, kipróbált ötletet és egyéni tapasztalatot szeretnél?

BíborHírek! Kérem!

Ugye érdekel, mi jöhet még? Elküldöm Neked. Kérd a Bíborhíreket!
Őszintén érdekel a véleményed! Mit szeretnél itt látni? Miről beszélgetnél a legszívesebben?
Írd meg a Hozzászólásokban vagy a Bíborkalaposok facebook oldalán!
(Visited 154 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .