Adni jó!

Van-e Szuperhold?

 Szuperhold nem létezik – csillagászatilag. Van a Hold és vannak a fázisai, amelyeket Földünk körüli keringése során produkál. Ebből az egyik a Telihold.

Ugyanakkor a Szuperhold mégis létezik, mint kifejezés. Van-e értelme a címbeli kérdésnek, ha ilyen nincs és mégis van?

Nem is olyan réges-régen, 1979-ben, a messzi-messzi Amerikában egy fiatal asztrológus, Richard Nolle alkotta meg a Szuperhold kifejezést. Időközben nemcsak ügyfelei körében vált sikeressé, hanem különböző – USA-beli és nemzetközi – asztrológiai társaságok tagjai közé fogadta, illetve vezetőjükké választották. 

A jelenséget tekintve nagyon beszédes az elnevezés. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy ez csupán egy-egy alkalom a sok közül a Teliholdak sorában.

Igaz – a tiszta éjszakai égbolton – lenyűgöző látványt nyújt. Egy szóval: szuper.

Mitől látjuk ilyen különlegesnek?

A Hold hűséges kísérője Földünknek. Pályája azonban nem egy képzeletbeli koncentrikus kör, hanem egy kissé elnyúlt ellipszis. Így aztán – ezen a csillagporos országúton – egyszer közelebb vannak egymáshoz, máskor meg távolabb.

Ám sem a “közelebb”, sem pedig a “távolabb” nem fix érték. Nem is lehet az, mert a Föld mindeközben kering a Nap körül a maga ellipszise mentén.

A Hold II. fázisa a Telihold. Ebben a szakaszában – nagyon ritkán, 100 év alatt 2-3 esetben -, de előfordul, hogy rendkívül közel kerül a bolygónkhoz. Ilyenkor sokkal nagyobbnak, sokkal fényesebbnek látjuk, mint más Teliholdak idején.

Amikor földközelben van a Hold, akkor “csak” 356.000 km van köztük. Földtávolban pedig  405.000 km a Földtől való távolsága. Átlagosan.

Például az utolsó 2 alkalommal:

 • 1948. január 28.       – 356.554,7 km
 • 2016. november 14. – 356.508    km

A következő földközeli randevújuk 2034. november 25. lesz.

Leszögezhetjük, hogy ez a Telihold, amely 2017. november 3. 16:48-kor érte el a csúcspontját, nem tartozik bele a fenti – rendkívülinek mondható – földközeli állapotok sorába.

Volt-e hatása a földi életre?

 1. Gyönyörű, lenyűgöző, pompás látvány volt és egy szuper élménnyel gazdagodott, aki – ezen a fagyos éjszakán – feltekintett az égre.
 2. Biológiailag, fiziológiailag, pszichésen annál biztosan erősebb volt, mint más Teliholdas időszakokban, mert e a három érintett égitest – a Nap, a Föld és a Hold – mágneses terének egymásra gyakorolt hatását természetesen a köztük lévő távolság is befolyásolja. Ezekről a hatásokról korábban itt írtam. 

A végére hagytam azt a videót, amelyet én készítettem a mostani Teliholdról. A felvétel 6 óra 14 perckor, a Holdkelte pillanatában indul és 15 óra 20 percnyi történést rögzít, Napkeltéig. A modern technikának köszönhetően ezt 1 perc alatt végig tudod nézni.

2017. december 3.

 • Napnyugta 15 óra 54 perc
 • Holdkelte: 16 óra 14 perc
 • Holdtölte: 16 óra 48 perc

2017. december 4.

 • Holdnyugta: 06 óra 23 perc
 • Napkelte: 07 óra 14 perc

Az észlelés helyszíne: Budapest

A megfigyelt bolygó: a Hold

Mit lehet látni?

 • A felvétel közepe a Földet mutatja, hiszen innen leskelődünk. 🙂
 • Látni lehet, amikor a Hold előtűnik a horizonton, 20 perccel -a Napnyugta után.
 • A képernyő jobb oldalán – Keleten – a Hold eltűnik majd egy időre, mert – sajnos –  ennél kisebb fókuszra nem lehet beállítani a berendezésemet. DE: majd  Nyugaton fog újra láthatóvá válni és eléri a horizontot. Nyugovóra tér.
 • A Holdnyugtával egy időben a Keleti horizonton látszik, hogy a Nap sugarai már nyújtózkodnak, 🙂 mert 7 óra 14 perckor Napkelte lesz.
 • A Holdnyugta és a Napkelte közt eltelik 51 perc. Ilyenkor nálunk – elvileg – tök sötét van. Itt azonban látszik, hogy a Föld túloldalán süt a Nap, mert fénye – ha nagyon halványan is -, de körbe öleli a bolygónkat.
 • A felvétel eleje lassúbb lesz, mert az idő valódi haladását mutatja, amelyet a film alján követheted a számlálón. Azért így állítottam be, hogy a szemednek elegendő ideje legyen megszokni a látványt. 
 • A végén pedig a Napkelte az igazi szuper mivoltával olyan élmény, amelytől nem könnyű megválni.

Jó szórakozást kívánok!

Nos, mit szólsz hozzá?

Írd meg itt a Hozzászólásokban vagy a facebook oldalunkon! Őszintén érdekel a véleményed, hidd el!

BíborHírek! Kérem!

Amennyiben érdekesnek és/vagy hasznosnak tartod, amivel itt találkoztál, csatlakozz azokhoz, akik már elsőkézből olvassák az új írásaimat! Elküldöm Neked. Kérd a Bíborhíreket!

Írd meg bátran, mit szeretnél itt látni? Miről beszélgetnél a legszívesebben?

(Visited 50 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..