Adni jó!

Mi is az a virágnap?

Őseink tudták, mit kell tenniük, amikor virágnap van.

Tudod-e mit szabad és mit nem a virágnapon?


A virágnapon gyűjtött gyógyító növények virágaiban sokkal több a hatóanyag.

Te is látod, hallod, tapasztalod, hogy mennyi minden megváltozott és változik folyamatosan körülötted. A változás jó dolog, mert magában hordozza a még jobb lehetőségét.
Vannak azonban olyan örök érvényű dolgok, amelyekkel nem bír el az idő vasfoga. Időről-időre feledésbe merülnek ugyan vagy csak szeretnék elfelejtetni velünk. A létjogosultságukat bizonyítja, hogy mindig visszatérnek, legyen akármilyen modernnek gondolt és mondott korszaka is az emberiségnek.
Ilyen például az a több ezer éves tudás, amely alapján van
– gyökérnap,
levélnap,
– virágnap és
termésnap.

Mit tud egy ilyen virágnap?

Az talán már köztudott dolog, hogy a gyógynövények nagy részének a virágát használjuk illóolajként, kence formájában, teának,  tinktúrának stb.

Aki pedig ezeket a gyógyító-virágokat ilyen virágnapon be tudja gyűjteni, az sokkal több hatóanyaghoz jut, mint bármely más napokon.

Bár az utóbbi 2 évtizedben nagyon sok növényről megtanulhattuk, hogy nem kiírtandó gaz, nem gyom-, hanem gyógyítónövény, azért nem mindet látjuk szívesen a kertünkben.
Az egyik legfárasztóbb tevékenység a gyomlálás, ha az emberlánya/fia rendesen akarja csinálni. Amíg nem volt öngyógyító kiskertem, addig kihúztam vagy kikapáltam és menet közben összegyűjtöttem egy vödörben, majd a kukában landolt.
Szerencsére – még jóval a szelektív kukák előtt – bevezették a kerületünkben a zöld hulladék gyűjtését, hiszen van néhány, amely jobb ha nem kerül a komposztra. 

Tegnap viszont – kihasználva e napok egyik jó tulajdonságát -, az udvaron, a kocka kövek között gyomtalanítottam és ott hagytam. Nagyon nem szeretek gazolni, ezért elképzelheted, mennyire örültem, hogy mondanom sem kellett neki, hogy „rohadj meg!”, mert bizony úgy lesz. 🙂 Nem mindegyik virágnapon működik, de ezek most ilyenek. Naná, hogy kihasználtam. 

Ám itt nem áll meg a tudomány, mert ha ma olyat választunk táplálékul, amely valamely növény virágából készült, sokat teszünk vele az egészségünkért.

Ezért mi karfiolpörköltet főztünk és kerítésnek, akarom mondani körítésnek bulgurt hozzá.

Nincs az életünknek olyan területe, amely kivétel lenne a gyökér-, a levél-, a termés- és virágnapok ritmusa alól.

Önkényesen kiválasztottam 5 területet.
1. egészség,
2. táplálkozás,
3. háztartás,
4. kert és növények,
5. kényeztetés.

A lista – természetesen – nem teljes. Azért ezeket választottam, mert nekünk, ma élő embereknek az életében is megtalálhatóak és a napi döntéseink kimenetelét befolyásolják. Nem kicsit. Sőt! Ma már határozottan állítom, hogy nagyon.

Éveken át teszteltem őket és közben bújtam a könyveket, amelyekhez nem is volt olyan nagyon könnyű hozzájutni.

Szerencsére már nem vagyok egyedül és egyre többen és többen leszünk, akik  jókor vagyunk jó helyen. 

BíborHírek! Kérem!

Ugye érdekel, mi jöhet még? Elküldöm Neked. Kérd a Bíborhíreket!

Őszintén érdekel a véleményed! Mit szeretnél itt látni? Miről beszélgetnél a legszívesebben?

Írd meg a Hozzászólásokban vagy a Bíborkalaposok facebook oldalán!

(Visited 84 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..