Adni jó!

Igazságok és tévedések a Kék Holdról

Telistele van a net a Kék Holddal. Igazságok és tévedések tömkelege olvasható róla.

Nem is igaz, hogy Kék a Hold.

 

Akkor sem igaz, ha még a csapból is ez folyik. A színe továbbra is olyan, mint régen és ez csak egy elnevezés. Azért találták ki, hogy megkülönböztessék a “hétköznapi” fehértől.  Vörös nem lehetett, mert az a Vérhold színe.  A sárgát meg már lefoglalta magának a Nap. És ezzel el is fogytak az alapszínek. 🙂
Majdnem elfelejtettem, hogy rózsaszínű sem lehet, mert az meg az EperHold.

A Hold ma 19:02-kor fog felkelni és – felhőtlen égboltnál – magad is meggyőződhetsz róla, hogy ugyanolyan színű lesz, mint tegnap és azelőtt és azelőtt és azelőtt és azelőtt és…
A tudomány mai állása szerint, egyetlen esetben látható kéknek a Hold. A hatalmas vulkán kitöréseket követően, mert a légkörbe kerülő vulkáni hamu- és korom teremt ilyen fényviszonyokat. Szerencsére ilyen pusztító erejű vulkánkitörések csak nagyon ritkán – kb. 100 évente – fordulnak elő és a mi környezetünkre nem is jellemzőek.
Ki tudja, talán ezzel a ritka látvánnyal szeretné kárpótolni a természet azokat, akiknek szenvedést és veszteséget okozott a forró láva?

Mi ez a jelenség?
Csupán csak annyi, hogy egy naptári hónapon belül 2x van Telihold. Ezt azonban nem a Hold csinálja, mert ő csak járja az útját az égbolton és hűségesen kíséri a Földet, a kb. 29,5 napos ciklusokban.
A mi Gergely-naptárunk az okozója a jelenségnek, a szökőévhez hasonlóan, mert sem a Nap, sem a Hold, sem pedig a Föld mozgása nem egyenletes ütemű.
Azt azonban jól tudjuk, hogy a szökőév valójában nem is év, hanem csak egyetlen egy plusz beiktatott nap. 🙂 

Mivel érdemelte ki ezt a külön(c)leges elnevezést?
Hát azzal, hogy ilyen jelenség – általában – kb. 2,5-3 évente fordul elő és az angolok szóhasználatából vettük át. Amire, mi azt mondjuk, hogy “ritka, mint a fehér holló”, arra ők úgy reagálnak, hogy “ritka, mint a kék hold”. 🙂

Igaz, volt már olyan, hogy 3 hónapon belül megismétlődött a havi 2 Holdtölte.
Azt azonban jól tudjuk, a kivételek azért vannak, hogy erősítsék a szabályt. 🙂

Miért ez a nagy hűhó?
Mióta ember él a Földön vizslatja az égboltot. Eleinte úgy gondolták, csak a Nap és Hold gyakorol hatást az életükre. Az emberek, az ismeretlentől való félelmüket úgy próbálták legyőzni, hogy észleléseiket lejegyezték, és az eredményeiket felhasználták. Például a Hold vizekre gyakorolt hatását arra, hogy a folyók áradásának ismeretében a legjobb időpontban vessenek, arassanak, vadásszanak, hajózzanak stb. Egyiptom, Mezopotámia, India, Kína síkságain több ezer évvel ezelőtt élt népek leletei igazolják ezt.
Azt is jól tudjuk, hogy ez a hatás ma is él. Úgy hívjuk, árapály jelenség.

Őseink, a szabad szemmel is látható égitestek mozgásának és viselkedésének hatását – a természeti jelenségeken túlmenően – összefüggésbe hozták az emberi viselkedéssel. 

A Hold az érzelmek, a lélek, az ösztönök bolygója. A tudatalatti késztetéseinkre utal. A hangulatokat, a hangulatváltozásokat, a szeszélyességet jeleníti meg. Általánosságban a fantáziákkal, az álomvilággal, a ciklikusággal áll kapcsolatban.

Telihold a 2. holdfázis végét jelenti. A 29,5 napos körforgásban idáig tart a növekedés, a dagadás időszaka. A különleges, felfokozott biológiai és érzelmi hatása orvosilag és kriminológiailag is bizonyított. Mérhetően megemelkedik a szülések, a balesetek és az erőszakos cselekmények száma.

Ha jót akarunk magunknak – márpedig azt akarunk, mert nem vagyunk hülyék -, akkor ilyenkorra időzítünk egy kis magunkra/magunkba figyelést. 

Mindenki életében vannak olyan dolgok, történések, érzések, amelyektől – még az emléküktől is – szeretnének megszabadulni. 
Ezeknek a kihajítására, szélnek eresztésére a Telihold remek alkalmat teremt, mert az utána jövő fogyó, csökkenő Hold megerősíti, véglegesíti ezt a szakítást.

Igaz ez a hétköznapi dolgokra is. Olyanokra, amelyekről mi magunk is tudjuk, hogy csupán egy rossz szokás. A teljesség igénye nélkül, például:

  • a dohányzás,
  • a játék függőség,
  • a kényszeres tevékenységek – amelyek még nem fajultak betegessé,
  • gyűjtögető életmód – “a majd még jó lesz valamire”,
  • súlyfelesleg,
  • emberek – akikkel nem érezzük jól magunkat
  • stb.

Bármi, amitől szabadulni szeretnénk.

Spirituálisan az egyedül lét időszakának is nevezhetjük, mert az ilyenkor magunk elé állított tükörben látható kép csak ránk tartozik és senki másra nem.
Hogy ez kinek okoz fájdalmat és kinek nem, az vérmérséklet kérdése. Talán jobban fáj az őszinteség, mintha elnézően mosolyognál a gyengeségeden.
A Telihold – hónapról hónapra – hatalmas erőt képes adni, ha komolyan gondolod, amin változtatni szeretnél.

Azt is jól tudjuk, hogy minden botnak 2 vége van. Amikor Holdtölte van, akkor a Nap és a Hold éppen szemben állnak egymással az égbolton, kvázi a tengely/a bot két végén találjuk őket.
Igen ám, de most a Napnál piknikezik a Jupiter, a Vénusz és a Merkúr is. Ilyen konstelláció nem túl gyakran fordul elő.  Az Ego-, a Szerencse-, a Szépség- és a Kommunikáció bolygói együtt, szemben, illetve részben szemben a Holddal, az érzelmek képviselőjével.

Nem mondom, hogy ez a Kék Hold mizéria a “sok hűhó semmiért” van, de – szerintem – csak bulvár fogás. Ez a magyarázat és nem más.

Ettől függetlenül –  ez a kéknek mondott sajt – okozhat még ma álmatlan éjszakát Neked. 🙂

Érdekel, mit tud még a Hold? 

Még több jó hírt, kipróbált ötletet és egyéni tapasztalatot szeretnél?

BíborHírek! Kérem!

Ugye érdekel, mi jöhet még? Elküldöm Neked. Kérd a Bíborhíreket!

Őszintén érdekel a véleményed! Mit szeretnél itt látni? Miről beszélgetnél a legszívesebben?

Írd meg a Hozzászólásokban vagy a Bíborkalaposok facebook oldalán!

(Visited 60 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..