Adni jó!

Ez az igazság a mai Holdról

A legtöbb média feláldozza a népszerűség oltárán az igazságot. Tudják ők, hogy ez nem szép dolog, mégis már napok óta csacsiságokat beszélnek a mai Holdról.

Öt különleges dolgot sorolnak fel róla. Ezekből csupán kettő, amely mindenki számára egyértelmű. A másik háromra – szerintem –  ráférne egy kis magyarázat. Elmondom hát Neked, mit érdemes tudni a mai Holdról.

Ez a mai bejegyzés nem lesz hosszú, mert írtam korábban már a Hold különleges arcairól. Ezért inkább csak összefoglalom a tényeket, dióhéjban.

Amennyiben a részletek is érdekelnek, megtalálod ennek a cikknek a második részében, a hivatkozásokra kattintva.

Melyik is az 5 arca a mai Holdnak?

  1. Telihold
  2. Kékhold
  3. Szuperhold
  4. Holdfogyatkozás
  5. Vérhold

Nézzük csak az első kettőt!

  1. Ma – 2018. január 31. napján – 14:27 perckor ismét befejeződik a Hold növekvő fázisa, Telihold lesz.
  2. Ilyen volt már az idén egyszer – január 2.-án, 8:22 perckor -, ezért jár neki a Kékhold elnevezés is.

Vegyük sorra a többieket!

A Szuperhold – csillagászatilag – nem létező fogalom. A kifejezést Richard Nolle asztrológus találta ki. 

Amikor a Hold földközeli helyzetben van, kb. 356 000 km a köztük lévő távolság. 2016. november 14.-én 356.508 km-re közelítette meg a Földet. Ez az eddig ismert legrövidebb táv. Szabálytalan időközönként ismétlődik ugyan, de tizen-években mérhető az előfordulása.

A mai jelenség lényege is ugyanez – a jelenlegi égi körülményekhez képest – elképesztően közel kerül a Hold a Földhöz, de nem lesz kisebb a Hold-Föld távolsága annál, mint amekkora 2016. novemberében volt. A közelség miatt aztán sokkal nagyobbnak és fényesebbnek tűnik, mint egy “hagyományos” Telihold. Nagyon látványos és lenyűgöző, de a szuper csak egy jelző, amely nagyon illik rá. 

A Holdfogyatkozás nem azonos a Hold fogyó szakaszával, amely Újhold napján fejeződik be. Holdfogyatkozásról akkor beszélünk, amikor a Föld a Nap és a Hold között van. Ilyenkor a Föld árnyéka rávetődik a Holdra és részben vagy egészben kitakarja azt. Ezért beszélünk részleges vagy teljes Holdfogyatkozásról. A Holdnak nincsen önálló “fénye”, csupán a Nap sugarainak visszaverődésével képződik. 

Elvileg Magyarországon is teljes Holdfogyatkozás lesz. Azért csak elvileg, mert a Hold 2 óra 20 perccel később kel itthon – 16:47-kor -, mint amikor a fogyatkozás – 14:27-kor – elkezdődik. 

Ebből a tényből következik, hogy  – a földi légkörön átszűrődő fény miatt – narancsvörösnek fog látszani. Innen kapta a Vérhold elnevezést.

Ennyi a lényeg. 

A fentiek hátterében álló dolgok és a hozzájuk tartozó hivatkozások/linkek most következnek. 

A Telihold jelenségét minimum 4 hetente láthatod az égbolton.

Miért van így?

A csillagászati 2. negyed vége jelenti a Teliholdat. Pedig valójában még csak az útja felénél jár. Itt ér véget a növekedése. Az alábbi link rejti a magyarázatot:

A Hold fázisai

A Kékhold valójában nem is kék. Kapcsolódik a Teliholdhoz és a Gergely naptárnak köszönhetjük a “létezését”. Kb. 2 és fél évente ismétlődik.

A részletekért kattints a következő linkre:

Igazságok és tévedések a Kék Holdról

A Szuperhold egy különleges látvány elnevezése, tudományosan nem létező fogalom.

Akarod tudni, mi is ez valójában?

Erről a következő linkre kattintva olvashatsz:

Van-e Szuperhold?

Mit csinálsz, hogy tudjál aludni a Teliholdas éjszakákon?

Írd meg itt a Hozzászólásokban vagy a facebook oldalunkon! Őszintén érdekel a véleményed, hidd el!

BíborHírek! Kérem!

Amennyiben érdekesnek és/vagy hasznosnak tartod, amivel itt találkoztál, csatlakozz azokhoz, akik már elsőkézből olvassák az új írásaimat! Elküldöm Neked. Kérd a Bíborhíreket!

Írd meg bátran, mit szeretnél itt látni? Miről beszélgetnél a legszívesebben?

(Visited 77 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..