Áprilisi naptár

Április 1

 • Bolondok napja – tréfáld meg a barátaidat, de közben gondolja rá, hogy minden vicc akkor a legjobb, amikor a „kárvallott” is jóízűt tud nevetni rajta. 

Április 2.

 • Gyermekkönyvek Nemzetközi Világnapja – Andersen dán meseíró születésnapjának tiszteletére.
 • Autizmus Világnapja – ENSZ  2008. évben nyilvánította világnappá. Az autista emberek egyedi és különleges képességeit legszebben az Esőember című film mutatja be.
 • Szakszervezeti akciónap – az Európai Szakszervezetek Szövetsége (ETUC) 1993-ban – a romló gazdasági körülmények miatt kialakult szociális feszültségek- és a munkanélküliség kérdéseinek megvitatására.
 • Roma Kultúra Napja Magyarországon – mozgó ünnep, de mindig április első hétvégéje.

 

Április 3.

 • Székely Éva olimpiai bajnok magyar úszónő születésnapja. Isten éltesse Őt még sokáig!

Április 4.

 • Magyarországon ezen a napon ért véget a II. Világháború, 1945-ben.
 • Clark Ádám tér – 1975. április 4-én avatták fel a O (nulla) kilométerkövet.

Április 5.

 •  A magyar groteszk próza megteremtőjének születésnapja – Örkény István (Budapest, 1912. április 5 – Budapest, 1979. június 24.) Kossuth-díjas író. 

Április 6.

Asztalitenisz világnapja

Április 7.

Egészségügyi Világnap

Április 8.

Laborfalvi Rózsa – a ralista magyar színjátszás úttörője ma lenne 200 éves.

Romák Világnapja

Emberszeretet Világnapja

Április 9.

Ifjúsági világnap

 

Április 10.

 • 1912-ben ezen a napon szabadalmaztatja az inzulinkészítést Nicolae Paulescu (1869–1931) román fiziológus, orvos, professzor.

Április 11.

Április 12.

 • Űrhajózás Világnapja – 1961-ben  Jurij Gagarin űrhajójával elsőként kerüli meg a Földet.
  1980-ban Farkas Bertalan és Magyari Béla voltak Magyarországról az elsők, akik felkészülhettek a Csillagvárosban az űrutazásra. Végül Farkas Bertalan lett az a szerencsés, aki repülhetett is a Föld körül.
 • Muhi csata emléknapja – 1241. április 11–12-én Muhi mellett (ma: Borsod-Abaúj-Zemplén megye) a tatárok döntő vereséget mértek IV. Béla király seregére

Április 13. 

Április 14.

 • Nagypéntek – a katolikus hívők hite szerint e napon azért nem harangoznak, mert a harangok Rómába mennek
 • 2017-től a magyar kormány munkaszüneti nappá nyilvánította Nagypénteket

Április 15.

 • 1912 – a Titanic utasszállító luxushajó – első útja alkalmával, 1517 utassal a fedélzetét – jéghegynek  ütközött Új-Fundland partjai előtt és másnap hajnalra elsüllyed

Április 16.

 • Húsvét vasárnap
 • Holokausz áldozataira emlékezünk – az Országgyűlés döntése alapján 2001. évtől emléknap

 

 

Április 17.

 • Húsvét Hétfő – Hungarikumnak számít a locsolkodás. 1987. óta a Világörökség részét képezi. Az autentikus körülményeket és módozatokat Hollókőn minden évben bemutatják a látogatóknak. A népviseletbe öltözött lányokat vödörből és szódásszifonból öntözik meg a legények.   A tojásfestésen és a locsolóversen túl a vesszőzés, a hajnalfa, a kókányolás is bevett szokás volt.
 • Őrsi Ferenc  90 éve született – József Attila-díjas író és forgatókönyvíró (Barcs, 1927. április 17 – Budapest, 1984. augusztus 13.) Ma is méltán népszerű és szinte mindenki által ismert TV filmsorozatok forgatókönyvírója volt. A legismertebb a Tenkes kapitánya, de ő alkotta a Princ a katona, a Patyolat akció és a Négyen az árban egyformán közönségsikert aratott műveket is. 

Április 18.

 • Nemzetközi Műemléki Nap – 1984. óta az ICOMOS – mint szakmai civil szervezet és az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete – javaslatára nyilvánították világnappá. A hagyományaink, a kultúránk, az értékeink tisztelete és védelme, illetve mindezekre a figyelem ráirányítása az elsődleges célja.
 • Visszalocsolás napja – magyar hagyományok szerint ezen a napon a lányok/asszonyok öntözték meg a fiúkat/férfiaknak. Ma ezen már csak jót mosolygunk, pedig még a múlt század közepén is kerülő utakon, kertek alatt közlekedtek a legények, hogy száraz maradjon a gúnyájuk.

Április 19.

 • Fokhagyma Világnapja –  A legnagyobb jó szándékom és rengeteg kutatói munkám dacára sem sikerült kiderítenem – még -, hogy kinek a kezdeményezésére és mióta létezik ez a világnap.
  Ami biztos, hogy Angliában és Amerikában is ünneplik ez a zöldséget. Sőt az USA egyik városa is róla kapta a nevét: Chicagaoua szó foghagymát jelent az indiánok nyelvén.
  Ahhoz sem fér kétség, hogy megérdemli az ünneplést ez a közel 6000 éves fűszernövény. Már az ókori Egyiptomban – i.e. 3000 – is ismerték. Érdekességként maradt fent az az információ, hogy Tutanhamon korában – i.e. 1342 – 7 kg fokhagymáért már lehetett rabszolgát vásárolni. Hippokratesz is használta gyógyításra és napjainkban megint nagyon népszerű az orvoslásban és az alternatív gyógymódok körében egyaránt.
 • 35 éve felbocsátották a szovjet Szaljut–7 űrállomást. Olyan – második generációs – űreszköz, amely életfenntartó rendszerrel volt ellátva. Ezáltal lehetővé vált a hosszú ideig tartó űrrepülések élettani-, csillagászati-, földfigyelési és anyagtudományi hatásainak a vizsgálata, tovább tudományos kísérletek végzése Földön kívüli körülmények között.
 •  20 éve történt az első közös orosz-amerikai űrséta, vagyis az űrhajón kívüli, a világűrbeli munkavégzés. Mindez a Mir űrállomáson történt, amelyet már 1986-ban felbocsátottak.

Április 20.

 • 50 éve szállt le a Holdra a Surveyor-3 szonda. Ez az űreszköz a NASA Apolló-programjának szerves része volt, amely program elsődleges céljának az ember Holdra szállásának elősegítését tűzte ki.  Ezért küldött a NASA TV-kamerával, talajmechanikai berendezésekkel és analizátorokkal felszerelt szerkezeteket juttatott a Hold felszínére.

Április 21.

 • 40 évvel ezelőtt és 3 évvel az Apolló-12 után, amely visszahozta a Földre a Surveyor-3 szonda eszközeit és mérési adatait – az Apollo–16 Orion nevű holdkompja volt a 10. űreszköz, amely leszáll a Hold felszínére.

Április 22.

 • Óvoda nap – Be kell vallanom, hogy már nagymama voltam, amikor tudomást szereztem e nap létezésének. Friedrich Fröbel német pedagógus és óvodaalapító születésének emlékére tartják. Magyarországi hatásáról találtam egy nagyon értékes és érdekes cikket. Szeretettel ajánlom a figyelmedbe.
 • Bölcsődék Napja – 165 éve 1852-ben, Budapesten a Kalap utcában nyitotta meg a kapuit az első magyar bölcsőde. Ez  nap – hivatalosan, miniszteri rendelettel – 2010. óta vált ünneppé. Egy olyan szakmai ünnep, amely kifejezi a társadalom megbecsülését a bölcsődei dolgozók által teremtett értékek iránt.
 • Föld Napja – Az eredeti ötletet John McConnell vetette fel 1969-ben egy UNESCO konferencián, San Franciscóban. A Föld napját első ízben 1970. március 21-én tartották, ami az északi féltekén a tavasz első napja. Ezt követően március 22-én, bolygónk létének védelme érdekében, Denis Hayes amerikai egyetemista elindította a világméretűvé növekedett mozgalmat. Az ENSZ 2009-ben április 22-ét a Földanya Nemzetközi Napjává nyilvánította. 
  Hazánkban a Föld Napja Alapítvány honlapján találjuk meg a legérdekesebb híreket, a legfontosabb projekteket és azokat a legegyszerűbb hétköznapi ötleteket, amelyekkel mi is hozzájárulhatunk saját életünk és környezetünk egészségének megtartásához.  

Április 23.

Könyv- és Szerzői Jogok Világnapja – az UNESCO, katalán kezdeményezésre nyilvánította a Könyv Világnapjává, 1995-ben. Az internet és az online adatbankok szélsebes terjedésére tekintettel kiegészítették azzal a gondolattal, hogy egyben a Szerzői Jogok Világnapja is legyen.

 

 

Április 24.

Szent György Napja

Rendőrség Napja Magyarországon

 

Április 25.

1992 – A harag napja Budapesten

A Malária Elleni Küzdelem Világnapja

 

Április 26.

Szellemi Tulajdon Világnapja

A német Condor légió lebombázza a spanyolországi Guernica városát.

 

Április 27.

Vakvezető Kutyák Világnapja

Április 28.

Munkahelyi Balesetek Gyásznapja

Április 29.

Táncművészet Világnapja

Április 30.

Méhek napja Magyarországon

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)