A Hold fázisai

A Hold fázisaival kapcsolatos mai tudásunkat a több ezer éves megfigyelésekre, feljegyzésekre, tapasztalatokra és az ezekből levont következtetésekre alapozzuk. Persze, egy gyerek is tudja már, a Hold alakjának változását úgy nevezzük, hogy fázisok.

A Hold fázisa esetében többről van szó, mint egyszerű, hétköznapi értelembe vett csökkenésről és növekedésről. Az is nyílt titok, hogy ezt az ismétlődő csökkenést és növekedést a Nap-Föld-Hold eltérő forgási sebességének köszönhetjük. Egymáshoz viszonyítva is vannak fázis késések.

Mit látunk ebből mi itt “lent” a Földön?

Mai tudásunkat a több ezer éves megfigyelésekre, feljegyzésekre, tapasztalatokra és az ezekből levont következtetésekre alapozzuk.

Először is lássuk csillagászati szemszögből.

Az 1. negyedig növő Hold

Azt tudjuk, hogy Újholdtól kezd növekedni, dagadni.  Kb. 1 hét után már “félkör” alakú. Ezt láthatod a képen. Azt a 6-7 napot jelenti, amíg a Hold már fél arcát fogja mutatni a Föld felé. Ez az 1. negyed.

Nézd csak, hogyan folytatódik tovább a következő 6-7 napban a növekedés!

Tovább növekszik Holdtöltéig

A csillagászati 2. negyed végén látjuk a Teliholdat. Pedig valójában még csak az útja felénél jár. Itt véget ér ez a növekedése.

A csökkenő szakasz kezdődik és tart következő 6-7 napban.

Holdtöltétől fogy a 3. negyedig

Hátra van még az utolsó szakasz 6-7 napja, amikor ismét Újhold lesz.

Tovább fogy, egészen Újholdig

Ezzel a kör bezárult, mert megkerülte a Hold a Földünket és indul elölről az egész folyamat. Ismét 1. negyed, majd 2. negyed, aztán 3. negyed és Újhold. Így van ez és így lesz, míg Világ és még 3 nap. 🙂

BíborHírek! Kérem!

Ugye érdekel, mi jöhet még? Elküldöm Neked. Kérd a Bíborhíreket!

Őszintén érdekel a véleményed! Mit szeretnél itt látni? Miről beszélgetnél a legszívesebben?

Írd meg a Hozzászólásokban vagy a Bíborkalaposok facebook oldalán!

(Visited 183 times, 1 visits today)