Hátamon a világgal rohanok
9 tény a Nemzetközi Nőnapról, ünnepnapok

9 tény a Nemzeti Nőnapról

Mielőtt rátérnék a Nemzetközi Nőnaphoz tartozó 9 tényre, mutatok valamit. A sors fintora – szerintem – a március 8. és a november 19. Hogy miért?

A Nemzetközi Nőnapon, vagyis március 8. napján – a magyar naptárak szerint -, azok a férfiak ünneplik a névnapjukat, akiket Zoltánnak hívnak. A név török eredetű és a szultán szóból, mint méltóságnévből származik.

A Nemzetközi Férfinapon – kis hazánkban – november 19-én, az Erzsébetek ünneplik a nevük napját. A név héber eredetű, az Elisabeth német névből származik. 

A Nemzetközi Nőnap kialakulásával, történelmi múltjával már annyian és annyiszor foglalkoztak, hogy erre én részletesen nem fogok kitérni, mert már tele van vele a padlás. Meggyőződésem, hogy a feltételezések és a tények összekeverése vezetett el a mai felemás állapothoz.
Az ünnep – és nemcsak a Nemzetközi Nőnapra gondolok – mindenkinek mást jelent, mert másként érinti meg, másként viszonyul hozzá.

A Google – nem egészen fél perc alatt .- 357 ezer találatot hozott fel. Szóval, van itt minden, mint a búcsúban. 🙂

 • Van, aki szerint New Yorkban, 1857. március 8-án,  a textilipari munkásnők tüntetésével kezdődött a dolog.
 • Van, aki az I. Internacionálé 1. kongresszusának 1866-os határozatától eredezteti.
 • Van, aki a II. Internacionálé alakuló közgyűlését és Clara Zetkin 1899. július 14-i beszédét tekinti kiinduló pontnak.
 • Van, aki Sztálinhoz köti és mivel a szocialista tábor is átvette, ezért kommunista csökevényként tekint rá.

Azonban van néhány eretnek gondolatom  a témával kapcsolatban és – már évek óta – néhány kérdés is megfogalmazódott bennem, mert ugyebár a tények, mint azt jól tudjuk, makacs dolgok.

 • Tény, hogy 1909-ben, az Amerikai Egyesült Államokban, február 28-án, a hónap utolsó vasárnapján megtartották az első Nemzeti Nőnapot.
 • Tény, hogy 1910-ben, a II. Internacionálé VIII. Kongresszusán elfogadtak egy határozatot, hogy nemzetközileg is nőnapot tartanak a nők választójogának kivívása érdekében. Pontos dátumot azonban nem választottak.
 • Tény, hogy 1911-ben – Európában először – Ausztria, Dánia, Németország és Svájc már megtartották a Nemzetközi Nőnapot.
 • Tény, hogy 1913-ban csatlakozott Magyarország a nőnapi felhíváshoz.
 • Tény, hogy 1914-ben országszerte nőnapi rendezvényeket tartottak.
 • Tény, hogy 1917. március 8-án, Oroszországban nők tüntettek az I. Világháború és a vele járó éhezés ellen.
 • Tény, hogy 1945-től itthon különböző időpontokra szervezték a nőnapi eseményeket.
 • Tény, hogy 1948. március 8-tól kezdődően a Nemzetközi Nőnap Magyarországon fix dátum lett.
 • Tény, hogy 1977. óta a Nemzetközi Nőnap szerepel az ENSZ világnapok listáján.

És akkor most lássuk a kérdéseket!

Mit nyertünk vele, mi nők?

Az az igazság, hogy ezt mind, amit a képen láttok. Választójogot, mert ugyebár annak a kivívásáról szólt az eredeti mozgalom. Igen ám, de kaptunk mellé még mennyi mindent.
Tanulhatunk, diplomát szerezhetünk, munkahelyre járhatunk dolgozni, vállalkozhatunk, karriert építhetünk. Mindeközben a korábbi, hogy úgy mondjam eredendő, státuszainkat is megtarthattuk. 🙂 Változatlanul lehetünk csinos feleségek, jó édesanyák, ízletesen főző szakácsnők. Továbbá virtuóz módon moshatunk, vasalhatunk, takaríthatunk. A veteményes- és virágoskertünk csodájára csődülhetnek hozzánk a szomszédok és szégyen-gyalázat, ha nem mi nyerjük meg minden évben a Tiszta kötény-Kopott seprű kitüntető táblácskát.
Hiszen tudvalévő, hogy a közép- és felsőfokú – az elvárásoknak megfelelően kiemelkedően sikeres – vizsgáink mellett végtelenül sok időnk volt ezeknek a tudnivalóknak az elsajátítására.

Mire számíthatunk?

Őszintén? Szerintem, csak magunkra. A józan paraszti eszünkre, a profi módon működő megérzéseinkre. Igaz, mindez csak akkor tud csúcsra járatva működni, ha az a bizonyos “rózsaszín- vagy lila köd” el nem takarja.
Nagyon hamar kiderül, hogy egy “megversz is imádlak én” típusú emberrel jársz vagy  olyan valakivel, akiből talán “12 egy tucat”, de nemcsak szeret, hanem tisztel is. Aki tisztel, mint embert. Aki tisztel, mint nőt.

Ehhez azonban Neked kell felállítanod a mércét. Már a első otrombaságnál tessék tükröt tartani eléje, szembesíteni a valósággal, hogy Veled ezt nem lehet, Neked ez nem jön be, Nálad ez nem nyerő. Ezt a legegyszerűbben úgy tudod megtenni, ha megkérdezed tőle, hogy “ezt most miért”, “ezt hogyan gondolja”, “ezzel most mit akar elérni”. Ilyenkor még nem fáj annyira elköszönni, mint később. És bármilyen szomorú is ezt mondanom, de bizony-bizony ebben az esetben még a “barátok azért lehetünk” verzió sem játszik.

Miért gondolom, hogy a feltételezések és a tények összekeveredtek?

Kanyarodjunk csak vissza az elejére és legyünk teljesen tárgyilagosak és politika mentesek.
Az Internacionale, mint a munkásosztály nemzetközi tömegszervezete funkcionált. Munkásosztályt, mint fogalmat vagy kifejezést az ipari forradalommal egy időben alkotta meg a világ. Mint társadalmi réteg most is jelen van és lesz is mindaddig, amíg ipari termelésről beszélhetünk.

Persze tudom, voltak és vannak is szocialistának-, illetve kommunistának mondott országok, amelyek szeretnék/szerették volna – és talán ideig-óráig sikerül/t is nekik – szebb színben feltüntetni a munkásosztályt, mint társadalmi réteget. Eszméjük fényezésére felhasználtak minden eszközt, így az ünnepeket is. Ettől azonban a Nemzetközi Nőnap még nem lesz/lett az övék. Kár ezért “komcsi csökevénynek” nevezni, hiszen az  ENSZ 1977-ben vette fel a világnapok listájára. Tette mindezt oly korban, amikor még állt a vasfüggöny és Magyarországon is másféle államforma volt, mint ma.

Úgy gondolom, a történelem példáiból tanulni nagyon fontos. Szerintem fontosabb, mint megbélyegezni például egy olyan ünnepet, mint a Nemzetközi Nőnap. Hiszen – Kedves Urak/Férfiak/Fiúk – ezzel csak lejáratjátok magatokat és megaláztok bennünket, lányokat, asszonyokat, a nőket. Kivétel nélkül. Őt is, aki a párotok és a szíveteknek a legkedvesebb. És –  nem utolsó sorban – az édesanyátokat. 

Lehet azt mondani, hogy ez csak a virág- és édességboltoknak jó.
Kényszerítettek már valakit arra, hogy desszerttel vagy virággal fejezze ki a figyelmességét? Ha igényed van rá, hogy “egy rózsaszál szebben beszél”-jen helyetted, az természetesen egészen más. Ám, ha csak a társadalmi elvárásoknak akarsz vele megfelelni, akkor az csak a kirakat, a talmi csillogás, a hazugság. Azzal meg már tele van a padlás. 

Próbáljátok ki az őszinte ölelés két puszi kíséretében módszert. Nálunk bevált. 🙂

Nálatok számít a Nemzetközi Nőnap vagy nem? Szoktál kapni/adni virágot, csoki, bármit?

Írd meg a Hozzászólásokban vagy a Bíborkalaposok facebook oldalán!

BíborHírek! Kérem!

Ugye érdekel, mi jöhet még? Elküldöm Neked. Kérd a Bíborhíreket!

Őszintén érdekel a véleményed! Mit szeretnél itt látni? Miről beszélgetnél a legszívesebben?

 

(Visited 60 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .